Olmert ponovo proglašen krivim za korupciju

Izraelski sud osudio je u ponedjeljak bivšeg premijera Ehuda Olmerta za korupciju u slučaju posla s nekretninama dok je bio gradonačelnik Jerusalema i državni ministar trgovine, prenose mediji.

Olmert, centristički političar koji je stekao ugled u inostranstvu zbog pokušaja postizanja mira s Palestincima, opovrgao je bilo kakvu krivnju u slučaju stambenog kompleksa Holyland i sa drugim optužbama za korupciju, zbog kojih je morao podnijeti ostavku na mjesto šefa Vlade Izraela.

Uz Olmerta, krivim je proglašeno još nekoliko ljudi u vezi s velikim skandalom s nekretninama prije nego što je postao premijer 2006. godine.

U optužnici je navedeno da su milioni dolara nelegalno cirkulirali kako bi se promovirali projekti, uključujući kontroverznu izgradnju u Jerusalemu, koja je tražila izmjenu zakona i uključivala oslobađanje od poreza i druge beneficije.

Odvojeni slučajevi

Olmert je bio primoran podnijeti ostavku na funkciju premijera 2009. godine zbog čitavog niza optužbi za korupciju.

Izraelski mediji navode da je on prvi premijer Izraela koji je proglašen krivim, uporedivši tu presudu s munjom koja će protresti zemlju.

On je 2012. godine oslobođen optužbi za odvojene korupcijske slučajeve, u kojima je optuživan za povezanost s kontroverznim američkim poslovnim čovjekom, u vrijeme dok je bio gradonačelnik Jerusalema i ministar u Vladi.

Proglašavajući Olmerta krivim, sudija David Rozen je rekao da je taj slučaj pokazao kako su “vlasti tokom godina postale sve korumpiranije”.

Bivši premijer Izraela je proglašen krivim, a za sada nije objavljena kazna na koju je osuđen.

On je bio gradonačelnik Jerusalema od 1993. do 2003. godine, a predsjednik Vlade Izraela od 2006. do 2009. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije