Odbijena kaucija za novinare Al Jazeere

Sud u Egiptu odbio je zahtjev za kauciju trojice novinara Al Jazeere English, koji su u zatvoru u Kairu proveli skoro 100 dana.

Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed, koji se nalaze u zatvoru u Kairu, u ponedjeljak su se četvrti put pojavili pred sudom.

Njih trojica su optužena za širenje lažnih informacija i pomaganje članovima Muslimanske braće.

Al Jazeera je zanijekala optužbe protiv svojih uposlenika i nastavlja pozivati na njihovo puštanje.

Greste i sedam suoptuženika su se pojavili u sudnici u kavezima, a na sebi su nosili bijele zatvorske uniforme, javlja agencija AFP.

“Nakon tri saslušanja očigledno je da protiv nas ne postoji slučaj. Nema svjedoka koji će nas optužiti za bilo šta”, rekao je Fahmy za AFP.

Gresteov brat Mike je kazao da je njegov brat “snažan, ali 100 dana u zatvoru je sigurno ostavilo tragove na njemu”.

Saslušanje je zakazano dan nakon što je ministar unutrašnjih poslova Egipta Mohamed Ibrahim optužio jednog urednika Al Jazeere za pomaganje u objavljivanju povjerljivih informacija, u posebnom suđenju za špijunažu.

Nove kazne

U međuvremenu je sud u Aleksandriji u ponedjeljak izrekao kazne od po šest godina zatvora za 33 pristalice smijenjenog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, zbog sukoba s političkim protivnicima u decembru prošle godine, izjavili su zvaničnici.

Sudski zvaničnici rekli su da je sud svakom od njih izrekao i novčanu kaznu od po 7.100 dolara.

Nove egipatske vlasti provode akciju protiv aktivista koji se dovode u vezu s Muslimanskom braćom, od Mursijeve smjene u akciji vojske u julu prošle godine.

Privedeno je nekoliko hiljada ljudi, a stotine su poginule u političkom nasilju.

Zvaničnici su rekli da su 33 osobe osuđene jer su protestirale bez dozvole i napale policiju 20. decembra, prenio je AP.

Mursijeve pristalice i protivnici tog dana su izašli na ulice Aleksandrije i međusobno se gađali kamenjem.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Novinari Al Jazeere English, optuženi za povezanost sa terorističkom organizacijom i širenje neistinitih informacija, zatvoreni su u Egiptu već 86 dana. Egipatsko tužilaštvo danas bi trebalo nastaviti izlaganje slučaja protiv njih. Mreža Al Jazeera odbacuje sve optužbe i zahtijeva oslobađanje svojih novinara.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO