Neviđena epidemija Ebole hara Gvinejom

Virus Ebole se prenosi direktnim doticajem s krvlju, s tjelesnim tekućinama i sa tkivom živog ili mrtvog čovjeka ili životinje (AP)

Gvinejom hara neviđena epidemija groznice Ebole, koja je potvrđena kod 122 osobe i od koje je 78 osoba umrlo diljem zemlje, ocijenila je organizacija Liječnici bez granica (MSF), koja pokušava zaustaviti širenje te bolesti.

“Suočeni smo s epidemijom dosad neviđenih razmjera, s obzirom na broj slučajeva u zemlji, u kojoj su pogođeni gradovi na jugu i sama prijestolnica Conakry”, poručio je Mariano Lugli, koordinator MSF-a u Conakryju, u priopćenju koje prenosi AFP.

Lugli je dodao kako je MSF “pomagao u gotovo svim epidemijama Ebole posljednjih godina, ali one nisu bile toliko raširene i pogađale su udaljenija mjesta”.

“Ovakva raspršenost iznimno otežava zadaću organizacija koje nastoje suzbiti epidemiju”, rekao je Lugli.

Gvineju je u siječnju pogodila epidemija virusne hemoragijske groznice, od koje je, prema posljednjim podacima gvinejskog Ministarstva zdravstva, od 122 evidentirana slučaja umrlo 78 osoba.

Smrtonosan i agresivan virus

Gvinejski zdravstveni radnici upozoravaju i kako su se, od više ispitanih uzoraka, 22 pokazala pozitivna na virus Ebole. Polovica tih slučajeva odnosi se na Conakry, a druga polovica na dva grada na jugu zemlje: Gueckedou i Macentu.

Gvinejska vlada je objavila da virus koji je pogodio zemlju pripada tipu Zair, jednom od pet vrsta iz skupine filovirusa, uzročnika Ebole.

“Soj Zair virusa Ebole je najagresivniji i najsmrtonosniji. Ubija najmanje devet osoba od deset oboljelih”, rekao je Michel Van Herp, član MSF-a koji trenutačno boravi u Gueckedouu.

Virus Ebole se prenosi izravnim doticajem s krvlju, s tjelesnim tekućinama i sa tkivom živog ili mrtvog čovjeka ili životinje.

Otkad je prvi put primijećena 1976. godine u Kongu, od te zarazne i smrtonosne bolesti do sada je umrlo gotovo 1600 ljudi, ali je Ebola sada postala fatalna i na zapadu Afrike.

Za sada nema lijeka ili cjepiva protiv te bolesti.

Izvor: Agencije