NATO prekida saradnju sa Rusijom

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a odlučili su danas u Briselu da prekinu “cjelokupnu praktičnu civilnu i vojnu saradnju” sa Rusijom kao odgovor na odluku Moskve da pripoji Krim.

Ministri NATO zemalja u zajedničkoj izjavi pozvali su Rusiju da “preduzme hitne korake da se ponovo uskladi sa međunarodnim pravom”, prenosi  AFP.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da će se nastaviti diplomatska komunikacija Rusije i NATO-a.

NATO i Ukrajina usaglasili su se da će intenzivirati vojnu saradnju i reformu vojske kroz zajedničku obuku i druge programe.

Na prvom ministarskom sastanku NATO-a od prelaska Krima pod nadležnost Moskve ocijenjeno je da nisu vidljivi znaci masovnog povlačenja ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom, gdje se, navodno, nalazi gotovo 40.000 vojnika.

U međuvremenu, Parlament u Kijevu odobrio je održavanje vojnih vježbi sa snagama NATO-a, koje bi trebale početi u julu ove godine.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Rusija, koja je najavila povlačenje trupa sa granice sa Ukrajinom, upozorava susjede da bi se približavanjem NATO-u dodatno pogoršali odnosi zvanične Moskve i Kijeva.

Upitno članstvo Ukrajine

Prije početka sastanaka, Rasmussen je izrazio sumnje kada je riječ o dešavanjima na rusko-ukrajinskoj granici.

“Nažalost, ne mogu potvrditi povlačenje ruskih trupa. To još ne vidimo. Takvo masovno gomilanje vojnih snaga ni na koji način ne može doprinijeti deeskalaciji trenutne situacije “, rekao je.

Ukrajina je bila i tema sastanka ministara vanjskih poslova Njemačke, Poljske i Francuske, održanog u Berlinu.

Osim zajedničkog stava da NATO treba intenzivirati saradnju sa tom zemljom, prema mišljenju šefa njemačke diplomatije, članstvo Ukrajine u NATO-u je upitno.

“Do sada, mi u Njemačkoj vladi nemamo konačni stav kada je riječ o tome. Ako pitate mene lično, kao ministra vanjskih poslova, reći ću vam da mogu zamisliti bližu saradnju NATO-a i Ukrajine. Ne vidim njihov put prema članstvu sa NATO-om”, rekao je Frank-Walter Steinmeier.

Ukrajinski parlament naredio je razoružavanje ilegalnih grupa, kao i zatvaranje centra nacionalističke grupe Desni sektor, nakon pucnjave u Kijevu tokom noći u kojoj su povrijeđene tri osobe.

Nova ukrajinska vlast na taj način želi osigurati mirnu atmosferu uoči predsjedničkih izbora, zakazanih za 25. maj.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Osim politički, Ukrajina je podijeljena i na dvije pravoslavne crkve – onu koja priznaje kijevskog patrijarha i onu koja priznaje moskovskog. Prva je kanonski nepriznata, a druga je često u službi moskovske patrijaršije. Više detalja donosi novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO