Nasukan japanski lov na kitove

Međunarodni sud pravde naredio je Japanu da prestane loviti kitove u vodama Antarktika. Iz suda UN-a kazano je da je japanski program lova na kitove komercijalna djelatnost prerušena u znanost.

Godine rasprava, mjeseci vijećanja – hiljade ubijenih kitova. Sve se to svelo na presudu koja je iznošena dva sata, ali je imala veoma jasnu poruku: japanski program lova na kitove nije za naučna istraživanja i treba prestati odmah.

Izuzetak istraživanja

“Dokazi pred sudom sugeriraju da je malo pažnje posvećeno mogućnosti opsežnijeg korištenja nesmrtonosnih metoda istraživanja za postizanje ciljeva programa, te da je pitanje finansiranja, a ne strogo naučni kriteriji, igralo ulogu u osmišljavanju programa”, kazuje Peter Tomka, sudija Međunarodnog suda pravde.

Međunarodno dogovoreni moratorij zabranjuje lov na kitove, ali izuzetak su naučna istraživanja. Japan je tvrdio da je njegov program upravo to.

Australija je rekla da je naučni argument samo pokriće za komercijalni program.

Međunarodni sud pravde jeste prihvatio da su japanski naučni ciljevi legitimni i da kitovi možda moraju biti ubijeni radi naučnih istraživanja.

Ali, utvrdio je da se japanske metode ne mogu opravdati – posebno broj ubijenih kitova. A to je dovelo u sumnju cijeli japanski naučni program.

Tvrdnja Japana da je definicija naučnog lova ono što je svaka država odlučila da jeste – odbijena je.

“Sud je prvi put jasno rekao da pitanje je li nešto naučno ne zavisi samo od jedne zemlje, nego od sveukupnog konteksta sporazuma te pitanja opravdanosti. Zato mislim da je Japan vjerovatno – gledajući unazad, naravno – pogrešno procijenio na šta je imao pravo”, naglašava Steven Freeland, profesor međunarodnog prava.

Ključno je pitanje znači li presuda i to da Japan više nikada neće moći loviti te sisare.

Velika pobjeda

“To je velika pobjeda za Australiju. Sud je utvrdio kako je tačna njena tvrdnja da je japanski ‘naučni program’ u osnovi maska za komercijalni lov”, javlja Al Jazeerin Andrew Thomas iz Sydneya.

Ali Japan ima još opcija. Mogao bi pokrenuti drugi naučni program koji bi sud prihvatio – u okviru kojeg bi i dalje ubijao kitove, ali manji broj njih.

Japan bi se također mogao potpuno povući iz moratorija i početi ponovo loviti te sisare, ne pretvarajući se da je to za nauku.

Međutim, to ćemo još vidjeti. Zasad, Australija slavi jer je japanski program lova na kitove – nasukan.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO