Meksiko: Cijena limete ostavlja gorak okus

Takozvana “obala limete” ostavila je gorak ukus u ustima potrošača. Limeta se koristi u mnogim jelima meksičke kuhinje. Ali proteklih sedmica, njena cijena je toliko skočila da su je pojedini uzgajivači počeli zvati “zelenim zlatom”.

U Meksiku je teško zamisliti život bez limete. Taj citrus je osnovna svakodnevna namirnica. Koristi se za začinjavanje hrane, sprečavanje bolesti i ukrašavanje pića. Za mnoge je okus nacije.

Kategorija luksuza

“Stavljam limetu u sve. Jedina stvar u koju ne stavljam je mlijeko, jer ne mogu, inače bih”, kaže Antonio Albarrán.

Ali, limete su sada prešle u kategoriju luksuza. Cijene su porasle, proizvodnja opala, a potrošači su duboko nezadovoljni. U mnogim mjestima cijena je više nego utrostručena posljednjih sedmica i dostiže historijske maksimume.

“Klijenti pitaju za cijenu. Kad čuju, nazovu vas ludim i odu”, veli Mario Bautista.

Problem je što su meksičke limete pogođene bolešću i lošim vremenom. Prošlogodišnji uragan u najvećem meksičkom uzgajalištu limeta nije pomogao, a bolest nazvana “kuga žutog zmaja” smanjila je urod voća na plantažama.

Priča se i da poljoprivrednici skupljaju usjeve i prodaju limete tek onda kada cijena poraste. Neki, poput karikaturiste Pacote, pokušavaju naći pozitivnu stranu priče. Njegove karikature vidjeli su milioni ljudi. Kaže da je to način prevazilaženja krize.

Globalni utjecaj

“Mi Meksikanci se šalimo sa stvarima koje nas muče. Možda ovo nije toliko važno, ali je definitivno imalo utjecaja na ekonomiju i naše porodice. Postoje druge stvari koje ljudi ne mogu priuštiti, ali nekako nalazimo način da se smijemo svemu tome. Tako se nosimo s tim”, kazuje karikaturista Pacote.

Budući da Meksiko proizvodi većinu svjetske limete, nedostatak je imao globalni utjecaj, iako postoji nada da će cijene pasti sa nadolazećom sezonom uzgoja. Za sada, skupe limete ostavljaju gorak okus i tanji novčanik njenih potrošača.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO