Lavrov i Fabius traže rješenje za Ukrajinu

Sastanak je uslijedio nakon Putinovog poziva Obami (Reuters)
Sastanak je uslijedio nakon Putinovog poziva Obami (Reuters)

Ministri vanjskih poslova Francuske i Rusije Laurent Fabius i Sergej Lavrov započeli su razgovore u Parizu o rješenjima za krizu u Ukrajini.

Lavrov, koji je u nedjelju šest sati razgovarao sa američkih državnim sekretarom Johnom Kerryjem, rekao je da su se Rusija i SAD saglasile da treba naći zajedničko rješenje za krizu u Ukrajini, prenijela je agencija Itar Tass.

“Mi smo saglasni da radimo sa ukrajinskom vladom, ukrajinskim narodom u ostvarivanju mjera u prioritetnim oblastima, kao što je osiguravanje prava etničkim manjinama, razoružavanje provokatora, provođenje ustavne reforme i održavanje slobodnih i fer izbora pod nepristrasnom međunarodnom posmatračkom misijom”, rekao je Lavrov.

Rusija je u zategnutim odnosima sa Zapadom zbog situacije u Ukrajini, naročito od kako je Krim ušao u sastav Rusije poslije održanog referenduma sredinom marta na tom poluotoku.

Federalizirati Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države i Rusija nisu uspjele u nedjelju navečer u Parizu postići dogovor o krizi u Ukrajini, ali je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da su razgovori sa šefom američke diplomatije Johnom Kerryjem bili konstruktivni i da će se nastaviti.

Poslije skoro četiri sata razgovora dvojica diplomata su se odvojeno obratila novinarima. Lavrov je rekao da su dvije strane predstavile svoje planove za deeskalaciju krize, ali da se nisu suglasili u vezi s tim šta je tu krizu prouzrokovalo, javio je AFP.

Lavrov je istakao da Rusija smatra kako bi federalna Ukrajina bila ključ za pronalaženje rješenja.

Šef ruske diplomatije je kazao da Ukrajina ne može funkcionirati kao jedinstvena država i da bi trebala biti labava federacija regiona, koji bi izabrali svoj ekonomski model, jezik i religiju.

Suprotni stavovi

“Izrazili smo oprečne stavove o razlozima za ukrajinsku krizu”, rekao je Lavrov.

“U svakom slučaju, saglasili smo se kako je potrebno da nađemo tačke sporazuma na kojima će se postići zajednički stav kako bi kriza bila riješena diplomatski”, kazao je Lavrov novinarima.

On je istakao da bi, prema ruskom gledištu, takvo rješenje uključilo Ukrajinu kao federalnu državu, uz garantiranje prava njene ruske manjine.

“Ubijeđeni smo da je federalizam veoma značajan element ustavnih reformi”, koji Kijev mora provesti, rekao je Lavrov.

“Mi trebamo doći do konsenzusa, kompromisa između ukrajinskih regiona. Na Ukrajincima je da riješe ta pitanja. Vlasti u Kijevu moraju dati iste uvjete svakom regionu u njihovom učešću u procesu ustavnih reformi”, kazao je šef ruske diplomatije.

On je istakao da se dogovorio s američkom stranom da se radi s ukrajinskom Vladom i ukrajinskim narodom u najširem smislu, kako bi se omogućilo da se preduzmu mjere u oblastima od prioriteta.

Povlačenje vojske

“Te oblasti su osiguravanje poštovanja prava manjina, prava na jezik, raspuštanje neregularnih snaga i provokatora i postizanje procesa ustavnih reformi”, rekao je Lavrov.

John Kerry je pozvao Rusiju da povuče svoje snage sa granice s Ukrajinom i rekao da u bilo kakve razgovore o budućnosti Ukrajine moraju biti uključeni lideri u Kijevu, preneo je AFP.

Što se tiče ruske vojske na granici s Ukrajinom, Kerry je kazao da to stvara klimu straha i zaplašivanja u Ukrajini.

On je istakao kako sama činjenica da se vojska nalazi na ruskom tlu stvara negativnu atmosferu.

“Nije stvar legaliteta. Pitanje je koliko je to strateški odgovarajuće i da li je pametno u ovom momentu da imamo gomilanje vojske na granici”, rekao je američki državni sekretar.

“Bilo kakav stvaran napredak mora uključiti povlačenje veoma velikih ruskih snaga, koje se trenutno gomilaju duž ukrajinske granice”, kazao je Kerry i dodao da se sa Lavrovom nije saglasio u vezi s događajima koji su doveli do krize, ali da su obojica prepoznali značaj diplomatskog rješenja za ukrajinski narod.

Odluka na Ukrajincima

On je naveo da će Washington “razmotriti ideje i sugestije koje smo razvili večeras i uskoro nastaviti našu diskusiju”.

Washington će raditi s novim privremenim vođama u Kijevu na osiguranju prava manjina, prava na jezik, kazao je američki državni sekretar.

“Nijedna odluka o Ukrajini ne može biti donijeta bez Ukrajinaca”, istakao je Kerry.

Što se tiče ideje o Ukrajini kao federalnoj državi, Kerry smatra da nije na njima da donose bilo kakve odluke o tome, već na Ukrajincima.

Sastanak Lavrova i Kerryja je uslijedio nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao u petak telefonom američkog lidera Baracka Obamu, kako bi razmotrili američki diplomatski prijedlog za situaciju u Ukrajini, podsjetio je Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon pripajanja krimskog poluotoka Rusiji, Odesa je ostala jedina velika ukrajinska luka. Novinar Al Jazeere Jonah Hull posjetio je ovaj grad na obali Crnog mora i istražio šta njegovi stanovnici misle o nedavnim dešavanjima.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopćilo je da će sa Krima da povuče 2.000 vojnika. Još nema pouzdanih podataka koliko se njih do sada povuklo, a koliko ih je prešlo na rusku stranu. Nema ni organiziranog povlačenja. Desetak oficira i vojnika koji su se povukli sa Krima, novi dom našli su u gradu Marupolj. Priču donosi novinar […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO