Koreje razmijenile vatru na morskoj granici

Najava vojne vježbe posljednji je u dugom nizu incidenata zbog morske granice, koju suparnici ogorčeno osporavaju (AFP)

Dvije Koreje razmijenile su danas vatru na spornoj zapadnoj pomorskoj granici, nakon što su, kako je zvanično saopćio Seul, tokom vojne vježbe Sjeverne Koreje pale granate u vode Južne Koreje.  

Sjeverna Koreja ispalila je više od 500 artiljerijskih granata, a Južna Koreja uzvratila je ispaljivanjem više od 300 granata prema području sjeverno od granične linije, izjavio je glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva odbrane Kim Min-seok, prenosi agencija Srna.

On je rekao da potez Pjongjanga predstavlja “test odlučnosti Južne Koreje da brani svoju morsku granicu”.

Kina je jutros pozvala na uzdržanost i mir na Korejskom poluotoku.

Vojna vježba Sjeverne Koreje uslijedila je kao odgovor na osudu koju je UN uputio povodom lansiranja sjevernokorejskih raketa prošle sedmice.

Zbog toga je Južna Koreja uzvratila vatrom ka vodama sjevernog komšije, a stanovništvo otoka Yeonpyeong u blizini pomorske granice bilo je evakuirano tokom razmjene vatre, prenijela je agencija AP.

Nijedna strana nije gađala kopno ili vojne instalacije, rekao je neimenovani južnokorejski zvaničnik.

To područje je u blizini tzv. Sjeverne granične crte, povučene na kraju Korejskog rata 1950-1953, koju Sjever odbija priznati.

U ranijim sukobima dvije mornarice u tom području poginuli su deseci mornara na obje strane. Godine 2010. u sjevernokorejskoj artiljerijskoj paljbi ubijena su četvorica Južnokorejaca na Yeonpyeongu.

Prije incidenta zvanični Pjongjang je objavio, premda inače nije uobičajeno da unaprijed otkriva takve planove, kako će izvesti vojnu vježbu uz korištenje prave municije, što je Seul protumačio kao „neprijateljsku“ namjeru da se povećaju tenzije na Korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja je u nedjelju zaprijetila da će izvesti četvrtu nuklearnu probu, a Seul je saopćio da, zasad, nema znakova da će do toga doći uskoro.

Niz incidenata

Sjevernokorejsko upozorenje dolazi usred povišenih napetosti s kojima se suočava Sjever, nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo Pjongjang zbog ispaljivanja rakete srednjeg dometa prošle sedmice, upravo dok su se čelnici Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Američkih Država sastajali kako bi razgovarali o programu naoružanja Sjevera.

Najava vojne vježbe posljednja je u dugom nizu incidenata zbog morske granice, koju suparnici ogorčeno osporavaju u jednom od najnaoružanijih područja na svijetu sa gotovo 1,8 miliona vojnika.

Južnokorejski vojni brod potopljen je 2010. godine pogotkom sjevernokorejskog torpeda, kako to tvrdi Seul, što Sjever negira, pri čemu je poginulo 46 mornara.

Izvor: Agencije