Erdoganova stranka dobila 45,53 posto glasova

Prema nezvaničnim rezultatima 98,55 posto je prebrojanih glasačkih listića, a vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) osvojila je 45,53 posto glasova birača koji su jučer izašli na lokalne izbore u Turskoj.

Najjača opozicijska Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila je 27,88 posto, a opozicijski Nacionalni pokret (MHP) 15,2 posto. Stranka mira i demokratije (BDP) osvojila je 4,04 posto, a preostala 22 politička subjekta s učešćem na izborima osvojila su ukupno 7,35 posto glasova, izvijestila je Agencija Anadolija.


Dalija Hasanbegović o pobjedi AKP-a u Turskoj

Prema tim rezultatima, AKP je osvojio 49 pozicija predsjednika općina i 18 gradonačelničkih pozicija, javlja Agencija Anadolija.

Najveća opozicijska Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila je 13 mandata za predsjednike općina, Stranka mira i demokratije (BDP) deset i Nacionalni pokret (MHP) osam načelničkih pozicija.

CHP-u šest gradonačelnika

Kada je riječ o gradonačelničkim pozicijama, u utrci za 30 pozicija gradonačelnika AKP je na prvom mjestu sa, prema do sada prebrojanih 98 posto glasova, 18 osvojenih gradonačelničkih fotelja. Na drugom mjestu nalazi se CHP sa šest gradonačelničkih mjesta, zatim MHP sa tri mjesta, dok je BDP u vodstvu u utrci za dva gradonačelnička mjesta. Jedan nezavisni kandidat vodi u utrci za gradonačelničko mjesto u gradu Mardinu.

Na jučer održane lokalne izbore u Turskoj izašlo je ukupno 46.353.724 birača. Od ukupno 194.304 biračka mjesta širom Turske, do sada su prebrojani listići sa njih 191.485, što je 98,55 posto glasačkih listića.

Kandidati vladajuće stranke, prema do sada prebrojanim glasovima, vode u utrci za pozicije gradonačelnika u Ankari, Antaliji, Balikesiru, Bursi, Denizliju, Erzurumu, Gaziantepu, Istanbulu, Kahramanmarasu, Kayseriju, Konyi, Kocaeliju, Malatji, Orduu, Sakrayi, Samsunu, Sanliurfi i Trabzonu.

Opozicijski CHP u vodstvu je u utrci za gradonačelnike u Aydinu, Eskisehiru, Izmiru, Mugli, Tekirdagu i Hatayu.


Dušan Spasojević o izborima u Turskoj

Kandidati MHP-a trenutno su u prednosti za pozicije gradonačelnika u Adani, Mersinu i Manisi.

BDP u vodstvu je u Diyarbakiru i Vanu.

U utrci za gradonačelničku poziciju u gradu Mardinu, prema prebrojanim glasovima, prednost ima nezavisni kandidat Ahmet Turk.

Agencija Anadolija podsjeća da je vodeći AKP zadržao gradonačelničke pozicije u Ankari, Istanbulu i većem dijelu centralne Turske, dok je CHP zadržao primat u Izmiru i Mugli.

Čestitke Izetbegovića

Povodom pobjede na lokalnim izborima u Turskoj zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku Erdoganu, predsjedniku AKP-a.

“Od srca vam čestitam na veličanstvenoj pobjedi koju ste ostvarili na lokalnim izborima u Republici Turskoj. Kao što se u nedjelju navečer slavilo u Ankari, Istanbulu, Antaliji i brojnim drugim gradovima vaše zemlje, radovali su se i Bošnjaci u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Goraždu, Bihaću… Svake izbore na koje izlazi AK Partija pratimo sa istim uzbuđenjem i nadom kao i one na koje izlazi SDA”, navedeno je u tekstu čestitke.

Izetbegović je naglasio i da “svaki uspjeh bratske Turske doživljavamo kao naš vlastiti”.

“Podrška koju su vam dale desetine miliona građana Turske potvrda je ispravnosti puta kojim vodite vašu ponosnu zemlju već duže od jedne decenije”, dodao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, ekonomski i politički stabilna i moćna Turska u globalnim odnosima “daje i nama snagu da se lakše nosimo sa svojim problemima, političkim krizama i izazovima, jer znamo da imamo pouzdanog prijatelja i saveznika”.

“Kao što ste do sada učinili mnogo za našu zemlju i sve njene građane, uvjeren sam da ćete i dalje nastaviti sa vašim pozitivnim i konstruktivnim odnosom, ne samo prema Bosni i Hercegovini, nego i cijeloj našoj regiji”, zaključio je Izetbegović.

Erdogan proglasio pobjedu

Erdogan je u nedjelju navečer proglasio pobjedu na lokalnim izborima, koji su postali referendum o njegovoj vladavini, i rekao kako će “ući u brlog” neprijatelja koji ga optužuju za korupciju i odaju državne tajne.

“Platit će za to”, rekao je.

Pozdravio je sve koji podržavaju AKP i napredak Turske, “ma gdje u svijetu se oni nalazili”, prenosi Anadolija.

“Sve vas pozdravljam večeras sa ovog mjesta”, rekao je u svom već tradicionalnom “balkonskom govoru” nakon izbora u Ankari, dok su okupljeni uzvikivali: “Turska se ponosi tobom!”

Turski premijer je podsjetio da se u nedjelju navečer, putem videolinka, obratio i okupljenim građanima u Skoplju, zahvaljujući im jer “oni dijele ovu radost sa nama u ovoj hladnoj noći”.

Zahvalio je svima koji su na bilo koji način, pa i molitvom, pomogli pobjedu na izborima, te, kako je rekao, onima u Egiptu i Palestini.

“Zahvaljujem braći u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu i cijeloj Evropi”, rekao je Erdogan, ponavljajući da zahvaljuje braći “koja nas podržavaju i slave sa nama, posebno onima u Siriji, koji pored svih svojih problema mole za naš uspjeh ovdje”.

“Naravno da najveća zasluga pripada građanima koji su nas izabrali. Vi ste pomogli Tursku u njenoj borbi za slobodu – hvala vam”, dodao je.

Novi period

Podsjećajući na ranije objavljene snimke sastanka Vijeća nacionalne sigurnosti Turske, Erdogan je takve radnje ocijenio nemoralnim, te najavio procesuiranje odgovornih.

Osvrćući se na nedavne neosnovane optužbe na njegovu, a samim tim i adresu Vlade, te svih birača koji su je podržali, Erdogan je rekao da neće “sigurno prepustiti državu u ruke onima koji rade protiv interesa vlastitog naroda”.

“Danas su građani jasno rekli da ne žele da ih vode oni koji to neće raditi na pravi način. Danas je poražena nemoralna politika. Politika montaže, raznih snimaka i sličnih stvari – danas je poražena. Pobijedila je demokratija i volja građana”, kazao je Erdogan i poručio da su oni koji su napali Tursku i nadali se njenom slomu “danas poraženi, ali i uvjereni da je narod nepokolebljiv na putu razvoja, trajnog mira i blagostanja”.

“Narod je danas uništio sve spletke, sva nemoralna nastojanja rušenja svega izgrađenog. Sa Turcima, Kurdima, Bošnjacima, Gruzijcima smo jedno. Ne volim ja Turke samo zato što su Turci, niti Bošnjake samo zato što su Bošnjaci, nego zato što ih je sve stvorio isti Stvoritelj”, rekao je turski premijer.

Erdogan je naglasio da je Turska ušla u jedan novi period i da je više nije lako uzdrmati.

Čistka u policiji

On optužuje islamskog vjerskog službenika sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, bivšeg saveznika Fethullaha Gulena, da je montirao prljavu kampanju, koristeći mrežu sljedbenika u policiji kako bi skovao korupcijski slučaj protiv njega.

Prošle sedmice je kriza dosegnula novi nivo, nakon što je tajni državni sastanak na najvišem nivou o Siriji snimljen i objavljen na YouTubeu.

Gulen negira bilo kakvu umiješanost u curenje sigurnosnih podataka, kao i u istragu o korupciji.

“Ovo je dan vjenčanja nove Turske”, rekao je Erdogan. “Danas je dan pobjede nove Turske, 77 miliona [Turaka] je ujedinjeno i zajedno kao braća.”

Izvor: Agencije