Rohinjama uskraćena prava na popisu

U Mijanmaru je u tijeku prvi popis stanovništva od 1983. godine. Procenjuje se da u toj zemlji živi 60 milijuna ljudi, većinom budista.

Muslimanima nije dozvoljeno da se izjasne kao Rohinje, zato što vlada ne priznaje manjinske grupe. Drugi problem je to što je popisivačima zabranjen ulazak u područja pod kontrolom pobunjenika.

Deseci tisuća popisivača rade diljem Mijanmara. Od svih stanovnika se očekuje da popune formular s podacima.

Zabrana izjašnjavanja

“Znam zašto se provodi popis, kako bi se zemlja razvila i pokrenuli novi razvojni projekti. Svi se trebamo popisati. Pozdravljam tu ideju”, kaže Daw Khin Shwe Thein, stanovnica Mijanmara.

Međutim, pitanje je – je li to jedini razlog, posebno na zapadu zemlje, gdje živi muslimanska manjina, Rohinje.

“Imate saveznu državu Rakhine, gdje lokalni etnički budisti kažu da ne žele da Rohinje navode svoju etničku pripadnost. A same Rohinje uznemirene su zbog činjenice da njihova etnička pripadnost nije među 135 ponuđenih na formularu”, pojašnjava Benjamin Zawacki iz Međunarodne pravne komisije.

Vlada je zabranila etničkim muslimanima da se registriraju kao Rohinje. Smatraju ih bengalskim imigrantima koji nemaju pravo na državljanstvo.

“Kao što svi znaju, u Mijanmaru živi 135 etničkih grupa. Ako netko nije pripadnik jedne od njih, izjašnjava se kao ‘ostali’. Druga bitna stvar je da nećemo nikoga prisiljavati da odgovara na pitanje o tome kojoj etničkoj grupi ili plemenu pripada”, kaže Maung Maung Than, službenik na popisu.

Više od 200 osoba ubijeno je u napadima budističkih nacionalističkih grupa u državi Rakhine u posljednje dvije godine. Cijela sela su uništena, a najmanje 140.000 Rohinja je pobjeglo.

Budisti u toj državi najavili su bojkot popisa jer smatraju da će njime biti legitimiziran status muslimana. Prošlog tjedna napali su više kuća i ureda stranih humanitarnih radnika.

Zabrinute i druge etničke grupe

Borci za ljudska prava smatraju da ovo nije pravi trenutak za popis, zbog snažnih tenzija između Rohinja i budista.

Problemi nisu prisutni samo u državi Rakhine. I druge etničke skupine su zabrinute. Na sjeveru zemlje pobunjenici iz grupe Kachin desetljećima se bore protiv vlade. Popisivačima su zabranili ulazak u područje koje kontroliraju.

“Popisni listovi u mnogim aspektima ne odgovaraju aktualnim uvjetima u Burmi. I problemi na koje stalno ukazuju ljudi u Burmi i izvan nje, trebali bi biti uzeti u obzir. Ali, nažalost, čini se da su burmanske vlasti odlučne da se pridržavaju prvobitnog plana i nastave s popisom”, kaže Sunai Pasuk iz organizacije Human Rights Watch.

To je plan za koji Rohinje muslimani strahuju da ima konkretnu političku svrhu.

Izvor: Al Jazeera i agencije