Karzai: Rat u Afganistanu bio je zbog Zapada

Hamid Karzai za Washington Post kaže kako su 'Afganistanci poginuli u ratu koji nije naš' (Reuters)

Izrazivši “ekstremnu ljutnju” prema administraciji Sjedinjenih Američkih Država, predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio je kako rat u njegovoj državi nije vođen zbog afganistanskih interesa.

“Afganistanci su poginuli u ratu koji nije naš”, kazao je u razgovoru za list Washington Post, objavljenom kasno u nedjelju, svega mjesec dana prije izbora njegovog nasljednika.

Karzai je rekao kako je siguran da je 12-godišnji rat najduži koji je vodio SAD, pokrenut nakon napada 11. septembra 2001. godine, napravljen “zbog američke sigurnosti i interesa Zapada”.

Ljutnja Bijele kuće

Karzaijevo odbijanje potpisivanja Bilateralnog sigurnosnog dogovora (BSA) s Washingtonom, kojim bi se dozvolio ostanak stranim trupama u Afganistanu nakon ove godine, naljutilo je Bijelu kuću i predsjednik Barack Obama poručio je Pentagonu da se pripremi za mogućnost da u Afganistanu nakon 2014. godine ne bude vojnika SAD-a.

“Dobro bi za njih bilo da taj dogovor potpišu s mojim nasljednikom”, kazao je Karzai.

Dodao je kako SAD mora ubrzano početi pregovore s talibanskim borcima te okončati upade i napade na afganistanske domove prije nego se potpiše BSA.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO