Vojska suzbija nasilje u favelama u Riju

Gradske četvrti u Rio de Janeiru, u kojima žive siromašni, zovu se favele. Taj naziv je s godinama dobio zloglasni prizvuk, zato što u većini njih vladaju siromaštvo i i kriminal. Uoči Svjetskog prvenstava u nogometu Vlada Brazila želi da Rio bude siguran grad. U jednu od favela čak je poslala i vojsku.

Brazilski vojnici patroliraju jednom od siromašnih četvrti Rija, kojima godinama vlada bezakonje. Raspoređivanje vojske odobrila je predsjednica Dilma Rousseff, nakon vala nasilja među bandama, ubojstava iz osvete i napada na policiju.

Idućih dana u operaciju će biti uključen još veći broj vojnika. Vlada smatra da je demonstracija sile neophodna kako nasilje u favelama ne bi izmaknulo kontroli.

“Moramo im pokazati da smo jači od njih”, poručio je Jose Marino Beltrame, ministar sigurnosti savezne države Rio.

Također, Vlada se ne želi osramotiti zbog nasilja u favelama tijekom SP-a, koje počinje u lipnju.

Strah, bijes i ogorčenje

“Čini se da su ljudi koji ovdje žive više bijesni nego zastrašeni vojnim patrolama u svojoj četvrti”, javlja iz Rio de Janeira reporter Al Jazeere Rob Reynolds.

Stanovnici tvrde kako su vojnici opljačkali jednu kuću koju je posjetila ekipa Al Jazeere.

“Tvrdili su da se u mojoj kući nalazi droga. Živim ovdje s kćerkom, marljivo radim i nemam nikakvu drogu. Bila sam bijesna zato što se nisam mogla braniti. Kad bih pokušala razgovarati s njima, rekli bi mi da ušutim”, svjedoči jedna stanovnica.

Mnogi stanovnici favela ne žele govoriti pred kamerama, iz straha od odmazde policije ili bandi. Ali većina ih je ogorčena zbog toga što je Vlada potrošila 11 milijardi dolara na SP, dok u favelama nema osnovnih uvjeta za život.

“Mnogi ovdje nemaju ni dovoljno hrane, a Vlada stalno ulaže u stvari koje nam ne pomažu”, komentira jedna stanovnica favela.

Uznemirujući prizori i opasnost od izbijanja nasilja su očigledni dok se Brazil priprema da postane središte sportskog svijeta.

Izvor: Al Jazeera