Mladi Egipćani protiv Sisijeve kandidature

Policija u Egiptu silom je rastjerala demonstrante koji su se okupili u blizini sjedišta Ministarstva odbrane, protestirajući protiv kandidature generala Abdul-Fattaha Al-Sisija za predsjedničku poziciju.

Nakon vojnog udara isticao je da ne želi vlast i da predsjednička stolica nije njegov prioritet. Nedugo zatim promijenio je retoriku. U srijedu navečer najavio je kandidaturu.

“S potpunom poniznošću vas obavještavam da se želim kandidirati za predsjednika Arapske Republike Egipat”, kazao je Sisi.

Generalove pristalice sa oduševljenjem su dočekale obraćanje. U njemu vide velikog državnika.

“Političar, vojnik, ekonomista… Čovjek koji poznaje sve što državi treba… Ne želimo nikog drugog. Egiptu je potreban jak čovjek poput Sisija”, kaže jedan od njegovih pristalica.

Nove demonstracije

“Egipat je navikao da ga vodi jak čovjek, kao što su to bili Anwar Al-Sadat i Gamal Abdel-Nasser”, dodaje drugi.

Za protivnike Sisijeve kandidature to je samo nastavak krize u kojoj se zemlja nalazi od trenutka vojnog udara.

“Potpuno se protivim kandidaturi Sisija. Nakon 30. juna rekao je da neće koristiti vojsku u lične svrhe te da se zbog toga neće kandidirati. U ovakvim okolnostima on će pobijediti na izborima, a takvim scenarijem nije zadovoljan veliki broj mladih u Egiptu”, kaže jedan od protivnika Sisijeve kandidature.

Na Sisijevu poziciju prvog čovjeka vojske već je postavljen njegov bliski saradnik – general Mahmud Hegazi. Mjesto ministra odbrane preuzeo je general Sedki Sobhi.

Iz Koalicije za podršku legitimitetu za petak su najavili demonstracije protiv kandidature Sisija. Za njih je svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi i dalje jedini legitimni predsjednik Egipta.

Izvor: Al Jazeera