Žestoka borba za vlast u Istanbulu

U Turskoj će u nedjelju biti održani lokalni izbori u 81 provinciji. Kako se bliži datum izbora, takmičenje između vladajuće stranke i opozicije postaje sve žešće, pogotovo u Istanbulu, iz kojeg se javio novinar Al Jazeere Omar al-Saleh.

Mustafa Sarigul je, zbog svoje karizme, popularan među pristalicama glavne opozicijske Republikanske narodne stranke, poznate kao CHP. On vodi kampanju za izbor gradonačelnika Istanbula.

“Veoma je važno voditi ovaj grad. To je centar svijeta, taj mozaik kultura… Učinit ću da bude poput Rima, Pariza, Londona i Berlina”, govori.

Sarigul želi privući pažnju ljudi noseći džempere raznih boja, a u obraćanjima napada vladajuću stranku – Partiju pravde i razvoja premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

“Preplavili ste Istanbul betonom, učinili ga skupim gradom. Nećemo ostaviti naš Istanbul na milost i nemilost AKP-a.”

Publika voli ono što čuje, nadaju se da je došlo njihovo vrijeme, no realnost je da je CHP posljednjih 20 godina gubio u Istanbulu.

“Postoje neki osnovni pokazatelji u turskoj politici. Ako pobijedite u Istanbulu, pobijedit ćete i u ostatku Turske. To je najveći grad u državi i ekonomski centar. Javne usluge i ekonomija odlučujući su faktori”, javlja Al Jazeerin novinar.

Poboljšana infrastruktura

Istanbul je bio od presudnog značaja za premijera Erdogana, koji je bio gradonačelnik od 1994. do 1998. godine. Tokom njegovog mandata poboljšane su osnovne usluge i infrastruktura, pa je postao popularan. Bio je jedan od osnivača AKP-a 2001. godine, a 2002. je pobijedio na općim izborima. Njegova stranka od tada nikada nije izgubila Istanbul.

Sadašnji gradonačelnik Kadir Topbas bori se za treći mandat. Oslanja se na projekte koje je njegova administracija nadzirala, poput gradnje cesta, produžetak metroa i podvodni tunel.

“Dok smo vam služili nastavili smo rješavati probleme s kojima se susrećete, od prevoza do infrastrukture, zaštite okoliša i zdravlja. Posvuda su vidljivi tragovi naše službe”, kaže Topbas.

Izbori su zakazani za nedjelju i svi se žestoko bore da pobijede. Kojim god putem Istanbul krene, očekuje se da će ga slijediti ostatak Turske.

Izvor: Al Jazeera