Video: Amerikanac i Rusi zajedno u svemiru

Izvor: YouTube/NASA

Posada s dva ruska i jednim američkim astronautom krenula je ruskom raketom Sojuz prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, ostavivši iza sebe političke razdore izazvane ruskom aneksijom Krima, prenose agencije.

Ruska raketa u kojoj su Aleksandar Skvorcov i Oleg Artemjev te NASA-in astronaut Steven Swanson, uzletjela je u 3:17 sati po lokalnom vremenu s kozmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu.

Spektakularno lansiranje obavljeno je po noći, a prilikom njega raketa je „zapalila“ nebo, ostavljajući iza sebe ogroman ognjeni trag, navodi AP.

Problemi sa polijetanjem

Putovanje do Svemirske postaje i njezinog sto milijardi dolara vrijednog istraživačkog laboratorija trebalo je trajati šest sati, ali je nepoznati problem natjerao posadu da preskoči dva planirana manevra, zbog čega je dolazak na Postaju odgođen za četvrtak.

„Posada, međutim, nije u opasnosti, jer Sojuz ima dovoljno zaliha“, rekao je komentator misije Rob Navias za televiziju NASA-e.

Dolaskom Skvorcova, Artemjeva i Swansona na Međunarodnu postaju, koja se nalazi 418 kilometara iznad Zemlje, posada će ponovno biti u punom šestočlanom sastavu.

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji već se nalaze Japanac Koichi Wakata, kao prvi japanski astronaut koji upravlja Postajom, Amerikanac Richard Mastracchio i Rus Mihail Tjurin, koji ondje borave od studenog prošle godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO