Slovenija i Hrvatska na arbitraži u junu

Hrvatska i Slovenija su izvornu argumentaciju o toku granice dostavile sudu i međusobno ih razmijenile 2013. godine (Pixsell)

Usmena rasprava u arbitražnom postupku pred haškim Stalnim arbitražnim sudom o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu održat će se od 2. do 13. lipnja, objavila je slovenska novinska agencija STA, pošto su obje zemlje dostavile svoje odgovore na protumemorijale suprotne strane i time je završena pismena raprava.

Agencija se pozvala na izjavu za medije Simone Drenik, slovenske zastupnice pred Sudom, koja je rekla kako se slovenski odgovor odnosi na stvarna pitanja, sporne činjenice i dodatne dokumente koje je Hrvatska predložila u svojem protumemorijalu.

Hrvatska: Sud nije objavio datum

Glasnogovornica hrvatskoga Ministarstva vanjskih poslova kaže kako “datume i termine određuje arbitražni sud”, na čijoj internetskoj stranici još nema objave datuma početka usmene rasprave, prenosi Hina.

Hrvatska i Slovenija svoju su izvornu argumentaciju o toku granice dostavile sudu i međusobno ih razmijenile 11. veljače 2013. godine, a devet mjeseci poslije, 11. studenoga, dostavile su i protumemorijale, odgovore na argumente suprotne strane.

Hrvatski odgovor je imao 3.600, a slovenski 5.200 stranica.

Treća faza pismene rasprave izvorno nije bila predviđena, ali je sud dopustio još jedan krug odgovora, kojem je u srijedu istekao krajnji rok.

Presuda se očekuje u drugom dijelu 2015. godine, odluka je obvezujuća, a obje su strane više puta izražavale optimizam da će sud presuditi u njihovu korist.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja.

Argumentacija tajna

Argumentacija dviju strana za javnost je ostala tajna.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec tražio je nedavno da usmena rasprava na arbitražnom sudu o graničnom prijeporu s Hrvatskom bude otvorena za javnost, ali to Hrvatska nije prihvatila.

Po arbitražnom sporazumu, postupak je tajan i vodi se na engleskome jeziku, a da bi se udovoljilo slovenskom zahtjevu trebalo bi mijenjati sporazum na isti način kako je i donesen, referendumom i ratifikacijom u Parlamentu, objasnila je hrvatska ministrica Vesna Pusić, a sve to pošto su obje strane predale memorijale i protumemorijale i neposredno pred početak usmene rasprave.

Arbitražni sud osnovan je na temelju arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja, koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 2009. godine, a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu.

Predsjednik suda je Gilbert Guillaume, a članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec. Hrvatsku pred arbitražnim sudom zastupaju Maja Seršić i Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnice ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić.

Izvor: Agencije