Izraelski brodovi potopili palestinske čamce

Vlasti Hamasa iz Pojasa Gaze saopćile da su brodovi bili ribarski (EPA)

Dva Palestinca ozlijeđena su kada su izraelski vojni brodovi potopili dva čamca koja su krijumčarila cigarete i duhan iz Egipta, saznaje AFP iz palestinskih i izraelskih izvora.

Palestinski svjedoci i medicinski izvori saopćili su da je mornarica otvorila vatru na čamce koji su plovili prema Rafahu, ozlijedivši dvoje ljudi, dok se ostatak posade uspio spasiti.

Izraelska vojska saopćila je danas su vojni brodovi kod obale Pojasa Gaze pucali i potopili dva palestinska čamca, za koja se sumnjalo da su krijumčarski. Oba su potonula nakon eksplozija.

U saopćenju vojske navodi se da su čamci primijećeni dok su dolazili iz egipatskih voda. Mornarica je pozvala posade da zaustave čamce i ispalila hice upozorenja.

Pomorska blokada

“Budući da su naređenja ignorirana, mornarica je otvorila vatru na čamce, koji su eksplodirali i potonuli”, ističe se u saopćenju, prenio je AP.

Vlasti Hamasa iz Pojasa Gaze saopćile su da su brodovi bili ribarski i da su tri ribara lakše ranjena. Nije poznato koliko je ljudi bilo na brodovima.

Izrael i Egipat uveli su pomorsku blokadu Pojasa Gaze radi sprečavanja krijumčarenja naoružanja.

Izraelski mediji podsjećaju na to da je vojska prošle sedmice otkrila tunel kraj granice s Pojasom Gaze, koji se protezao 700 metara u Izrael. Bio je, kako je navedeno, duži i dublji nego tri tunela iz Gaze pronađena prošle godine.

Izvor: Agencije