UN: Milioni Sirijaca ne dobijaju pomoć

Milionima Sirijaca potrebna humanitarna pomoć, posebno lijekovi (EPA)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon optužio je i sirijsku vladu i oporbu za eskalaciju nasilja i blokiranje pomoći za milijune Sirijaca kojima je potrebna.

„Pristup humanitarnih organizacija sirijskom stanovništvu kojem treba pomoć i dalje je veoma težak“, upozorio je Ban te pozvao sirijsku vladu i oporbu da poduzmu niz mjera kako bi olakšale slanje pomoći, posebice lijekova, milijunima Sirijaca.

Prema njegovim izjavama „pomoć koja stiže do ljudi premala je da bi pokrila njihove osnovne potrebe“.

„Kao rezultat sve većeg nasilja, procjenjuje se da je za blizu 3,5 milijuna ljudi, koji žive u područjima do kojih se teško dolazi, neophodna pomoć“, upozorio je Ban te naveo kako je broj onih kojima je pomoć potrebna porastao za najmanje milijun u odnosu na početak godine.

U izvješću UN-u, koje će Vijeće sigurnosti razmotriti u petak, Ban je oštro osudio raketne napade vladinih snaga i korištenje tzv. barel-bombi u naseljenim područjima, kao i „terorističke akte ekstremističkih skupina“.

Još bez sankcija

Vijeće sigurnosti zatražilo je, u rezoluciji usvojenoj jednoglasno 22. veljače, prekid opsade nekoliko sirijskih gradova i bombardiranja civila.

Rezolucija, koju je podržala i Rusija, ne predviđa automatske sankcije u slučaju nepoštivanja njezinih odredbi, nego ostavlja otvorenom mogućnost da Vijeće sigurnosti djeluje naknadno, na osnovi Banova izvješća.

Za eventualne sankcije trebat će nova odluka Vijeća, iako postoji i mogućnost ruskog veta. Rusija je već tri puta uložila veto na sankcije Siriji od početka krize u ožujku 2011.

„Iako većina zahtjeva iz rezolucije nije ispunjena, u petak se ne očekuje nikakva bitnija odluka u vezi s tim izvješćem“, rekao je neimenovani diplomat, dodajući kako „to nitko zapravo i ne želi, a Rusija će u svakom slučaju blokirati“.

Izvor: Agencije