Tužba protiv Facebooka, Twittera i Googlea

Kompanija Google je prošlog mjeseca kažnjena sa 150.000 eura novčane kazne nakon tužbe u Francuskoj zbog zloupotrebe ličnih podataka
Kompanija Google je prošlog mjeseca kažnjena sa 150.000 eura novčane kazne nakon tužbe u Francuskoj zbog zloupotrebe ličnih podataka

Udruženje potrošača u Francuskoj (UFC) pokrenulo je sudski postupak protiv društvenih mreža Facebok, Twitter i kompanije Google zbog određenih dijelova u korisničkim ugovorima Spomenutih kompanija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pokrenuta je tužba protiv Faceboka, Twittera i Googlea zbog korisničkih ugovora u kojima je odobreno neovlašteno korištenje ličnih podataka korisnika, dok postoji i prostor za zloupotrebe”, navedeno je u saopćenju UFC-a.

U saopćenju se dodaje kako je uglavnom veći dio korisničkih ugovora nerazumljiv i kompleksan za prosječnog građanina. Zato UFC traži da se iz korisničkih ugovora Spomenute tri kompanije ukine 180 tačaka ugovora koji ostavljaju prostor za razne oblike zloupotreba.

Inače, kompanija Google je prošlog mjeseca kažnjena sa 150.000 eura novčane kazne, nakon tužbe u Francuskoj zbog zloupotrebe ličnih podataka.

Izvor: Agencije


Povezane

San Marka Zuckerberga, da internet učini dostupnim svima, mogao bi uskoro postati stvarnost. Osnivač Facebooka u pregovorima je s proizvođačem bespilotnih letjelica Titan Aerospaceom. Princip je inovativan – podrazumijeva korištenje zračnih balona koje pokreće sunčeva energija kako bi odaslali internetske signale u nepristupačne regije. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO