Sužava se oblast potrage za nestalim avionom

Malezijska aviokompanija objavila kako se pretpostavlja da se nestali avion srušio te da nema preživjelih (EPA)

Dok malezijske vlasti ističu da se sužava prostor potrage za putničkim avionom Malaysia Airlinesa, koji je nestao još prije više od dvije sedmice, zvanični Peking najavljuje slanje specijalnog izaslanika na konsultacije u Kuala Lumpur.

“Postoje dokazi o djelimičnoj komunikaciji između letjelice i zemaljske kontrole leta u 19 minuta poslije ponoći. U ovom trenutku, ta transmisija nije razumljiva i ispituje se”, izjavio je danas vršilac dužnosti malezijskog ministra saobraćaja Hishammuddin Hussein na konferenciji za štampu.

Dodao je da nikakav odgovor nije dobijen od aviona u 01:15, kada je kontrola leta sa zemlje poslala narednu poruku, što ukazuje na to da letjelica više nije bila na mreži.

“Dakle, negdje između 00:11 i 01:15 avion više nije bio u stanju da komunicira sa zemaljskom kontrolom leta”, rekao je malezijski ministar na konferenciji za novinare u Kuala Lumpuru, navodi agencija Tanjug.

Analiza ‘pingova’

Preliminarna analiza satelitskih “pingova” mogla je samo ukazati na to da je posljednji položaj aviona bio u prostoru koji se pruža od Kaspijskog mora do južnog dijela Indijskog okeana, dodaje Reuters.

“Svi napori pretrage su sada fokusirani na južni dio južnog koridora, na područje koje pokriva 469.407 kvadratnih nautičkih milja, u odnosu na 2,24 miliona kvadratnih nautičkih milja koliko smo objavili 18. marta”, istakao je Hussein.

“Trenutno radimo na daljem sužavanju prostora potrage, koristeći četiri metode koje sam ranije spomenuo – prikupljanje informacija od satelitskog nadzora, analizu nadzora radarskih podataka, povećanje zračnog i površinskog pristupa i povećanje broj tehničkih i stručnjaka iz te oblasti”, dodao je.

Specijalni izaslanik

Kineski predsjednik Xi Jinping poslat će specijalnog izaslanika u Kuala Lumpur da bi se konsultirao sa Vladom Malezije o nestalom avionu, najavila je danas državna novinska agencija Xinhua.

“Xi je naredio da se pošalje specijalni izaslanik za Kuala Lumpur”, navodi kineska agencija bez imenovanja izaslanika.

U odvojenom saopćenju agencija navodi da je kineski premijer Li Keqiang rekao kako će Kina zatražiti od Malezije da proslijedi detaljne i tačne informacije o avionu, i da je “najvažniji zadatak, u ovom trenutku, da se traži nestali avion”.

Protesti u Pekingu

Članovi porodica kineskih putnika koji su nestali sa malezijskim avionom, protestirali su pred Ambasadom Malezije u Pekingu, optužujući Vladu u Kuala Lumpuru da ih je varala.

Desetine članova porodica učestvovale su u mirnom mimohodu, uzvikujući slogane: “Vlada Malezije nas je varala!”, “Malezijo, vrati naše rođake!”

Kineska policija je oko Ambasade formirala živi zid, sprječavajući demonstrante da se približe zgradi, izvijestila je Hina.

Zvaničnik Ambasade je Reutersu rekao da se još bave tim pitanjem i da će se kasnije obratiti javnosti.

Malezijski premijer Najib Razak kazao je u ponedjeljak porodicama putnika nestalog aviona da je Boeing 777 svoje putovanje završio u južnom dijelu Indijskog okeana, hiljade milja daleko od rute kojom je trebao letjeti.

Članovi porodica traže dokaze da su tvrdnje malezijskih vlasti istinite.

Obustavljena pretraga

Zračna i pomorska potraga za malezijskim avionom obustavljena je zbog snažnog vjetra, kiše i velikih valova, saopćili su zvaničnici Australske službe za pomorsku sigurnost (AMSA).

“AMSA je izvršila procjenu rizika i utvrdila da trenutni vremenski uvjeti predstavljaju rizik za one koji učestvuju u potrazi”, saopćeno je iz Službe.

Kako je navedeno, potraga je obustavljena do daljnjeg zbog vremenskih neprilika, prenijela je agencija AFP, navodi Tanjug.

Pacifička komanda SAD-a poslala je lokator akustičnih signala crne kutije i robotsko podvodno vozilo bez ljudske posade Bluefin-21 u Perth, kao pomoć u potrazi za crnom kutijom malezijskog aviona u Indijskom okeanu, nakon što je na satelitskim snimcima uočeno više ostataka.

Misteriozni nestanak

Avion na letu MH370 malezijske aviokompanije izgubio se s radara 8. marta, manje od sat nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking, sa 227 putnika i 12 članova posade, među kojima je više od 150 Kineza, te misteriozno nestao i od tada su za njim intenzivno tragale ekipe iz čak 26 zemalja.

Prema prvim informacijama, avion je naglo skrenuo s rute te je postojala sumnja da je namjerno skrenut sa zadanog kursa.

Mediji su izvijestili da se avion s 35.000 stopa (10.600 metara) naglo spustio na 12.000 stopa (3.650 metara), što bi značilo da su piloti reagirali na vanrednu situaciju.

Međutim, nikakav poziv za pomoć nije upućen, a sudbina aviona je više od dvije sedmice predstavljala pravu zagonetku.

Izvor: Agencije