Sedam miliona mrtvih zbog zagađenja zraka

U Parizu je zbog zagađenja nedavno ograničeno korištenje automobila (EPA)

Zagađenje zraka, počevši od vatre na kojoj se kuha do ispušnih plinova iz automobila, u 2012. je izazvalo smrt sedam miliona ljudi, saopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Maria Neira, čelnica WHO-a za javno zdravlje, napominje da je danas aerozagađenje, kako u zatvorenom prostoru tako i na otvorenom, ekološki problem koji najviše utječe na zdravlje, a to pogađa sve – i razvijene i nerazvijene zemlje, prenosi AFP.

Na globalnom nivou, svaka osma smrt u 2012. mogla se pripisati zagađenju zraka, ukazuje novo istraživanje WHO-a. To zagađenje izaziva smrt od infarkta, raka pluća i drugih plućnih bolesti, navodi agencija Tanjug.

Najugroženija područja su jugoistočna Azija, gdje spadaju i Indija i Indonezija, kao i oblast zapadnog Pacifika – Kina, Južna Koreja, Japan i Filipini. U 2012. u ove dvije regije registrirano je 5,9 miliona smrtnih slučajeva čiji je uzrok aerozagađenje.

“Malo je rizika koji su danas od većeg utjecaja na globalno zdravlje od zagađenja zraka. Pokazatelji ukazuju na to da je nužna usklađena akcija kako bi se očistio zrak koji svi udišemo”, ističe Neira.

Preporuke WHO-a

Prema podacima WHO-a, blizu 2,9 milijardi osoba u siromašnim zemljama živi u kućama u kojima je vatra glavna metoda kuhanja i grijanja. Ti ljudi su svoje domove pretvorili u “komore za sagorijevanje”, ističe stručnjak te organizacije Carlos Dora.

Ovaj problem mogao bi se riješiti na jednostavan način – korištenjem tzv. “peći za čisto kuhanje” i poboljšanjem provjetravanja.

Na nivou vlada bi, također, trebalo mijenjati politiku u ovoj oblasti – prelaskom na čistije izvore energije, efikasnijim usmjeravanjem njene potražnje i tehnološkim unapređenjima u autoindustriji, ističe Dora. Dodaje i da bi trebalo uvesti novine u saobraćajnu politiku.

Aerozagađenje je nedavno u Parizu dovelo do ograničenja korištenja automobila i privremenog snižavanja cijena usluga u javnom prijevozu. Dora sugerira da bi takve mjere trebalo primjenjivati i na duži rok.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije saopćeno je da se do kraja ove godine planira objaviti rang-lista 1.600 najzagađenijih gradova svijeta.

Izvor: Agencije