SAD šalje avione u potragu za Konyjem

Vjeruje se da je Kony ili u Demokratskoj Republici Kongo ili u Centralnoafričkoj Republici (AP)

Sjedinjene Američke Države poslat će vojne avione kao i povećan broj vojnika u Ugandu kako bi pomogle u hvatanju Josepha Konyja, odbjeglog lidera Božije vojske otpora (LRA).

Bijela kuća je potvrdila da SAD šalje “ograničen broj” aviona CV-22 Osprey i “dodatno pomoćno osoblje” kako bi pomogli lokalnim snagama u njihovoj dugogodišnjoj borbi sa LRA-om.

Konyja i njegove više zapovjednike zbog ratnih zločina traži Međunarodni krivični sud.

Vođa pobunjenika pobjegao je iz Ugande nakon akcije vojske te zemlje protiv LRA, a vjeruje se da je Kony ili u Demokratskoj Republici Kongo ili u Centralnoafričkoj Republici.

Američki predsjednik Barack Obama 2011. je u Ugandu poslao 100 vojnika “opremljenih za borbu” kako bi pomogao u lovu na pobunjenike.

Snage koje sada šalje će, također, proširiti svoju potragu na Južni Sudan, CAR i Kongo.

Pobunjenici su optuženi za ubistva, silovanja i otmicu hiljade ljudi u te četiri zemlje. Desetine hiljada osoba poginule su tokom njihovog 20-godišnjeg rata na zapadu Ugande.  

‘Ciljane operacije’

Glasnogovornica američkog Nacionalnog sigurnosnog vijeća Caitlin Hayden rekla je kako će dodatna podrška omogućiti Afričkoj uniji “da provede ciljane operacije kako bi uhvatila preostale borce LRA”, objavile su agencije.

“Naši afrički partneri stalno su ukazivali na to da je avijacija jedan od njihovih najvećih ograničavajućih faktora u potrazi za preostalim liderima LRA u jednom od najsiromašnijih i najudaljenijih područja na svijetu, gdje postoji bezvlašće”, rekla je Hayden.   

Baza za američke letjelice bila bi u Ugandi, ali će se koristiti u CAR-u, Kongu i Južnom Sudanu kao pomoć snagama Afričke unije, dodala je.

“Angažman letjelica i osoblja ne predstavlja promjenu američke savjetodavne uloge. Snage koje predvodi Afrička unija ostaju tu da vode, sa snagama SAD-a koje podržavaju i savjetuju.”

Washington Post je prvi objavio da će četiri letjelice Osprey i 150 dodatnih pripadnika specijalnih operacijskih snaga biti poslano u Ugandu.

Ujedinjeni narodi i grupe za ljudska prava optužili su LRA za ubistva i sakaćenje nevinih civila i otmicu hiljada djece, koju tjeraju da budu vojnici i seksualni robovi.

Izvor: Al Jazeera i agencije