Medrese u Afganistanu otvorene za djevojke

Prvi put su u Afganistanu vjerske škole, poznate kao medrese, otvorene za djevojke.

Neki ih vide kao korak u pravom smjeru, jer je obrazovanje za djevojke bilo zabranjeno za vrijeme vladavine talibana. No, neki kažu da su one razlog za zabrinutost. Jane Ferguson donosi ekskluzivni izvještaj.

Kad su zapadne snage svrgnule talibane, nisu ovako zamišljale žensko obrazovanje. Ova vjerska škola hiljade djevojaka podučava strogoj formi islama.

Afganistan je konzervativna islamska zemlja, ali direktor škole u gradu Kunduzu ne misli da je dovoljno konzervativna.

“Mi se takmičimo i pobijedit ćemo ako Bog da. To je takmičenje između dobra i zla, između islamskog i zapadnog mišljenja. Takmičenje između nošenja i nenošenja hidžaba”, kaže muftija Saraj, direktor medrese.

Muftija Saraj kaže da je njegov rad dio borbe za islamski identitet države. Djevojke u Afganistanu imaju pristup modernom obrazovanju.

Upotpunjuju školovanje

No, ove učenice kažu da su dobrovoljno ovdje kako bi upotpunile redovno školovanje. Napamet uče Kur’an i druge vjerske tekstove, ali i o odvajanju muškaraca i žena.

“U učionici se nalazi velika drvena kutija. Tu sjedi učitelj. Budući da je muškarac, ne može biti prisutan ovdje”, izvještava Ferguson.

Tako djevojke nikad nisu vidjele svoje muške učitelje, što je rijetkost čak i u najkonzervativnijim muslimanskim zemljama.

Učenice ističu da nisu protiv nauke. Mnoge su već studirale na univerzitetu. Mastura ima 18 godina i kaže da želi biti ovdje.

“Želim reći da sam kao afganistanska muslimanka željela doći i proučavati Svetu knjigu, koja govori o mom stvaranju i živjeti u skladu s njom.”

No, neki su zabrinuti da je ova škola sigurnosna prijetnja. U susjednom Pakistanu slične škole optužuju da podučavaju ekstremizmu. Direktor kaže da ovdje ne uče nasilju, ali se divi talibanima.

“Nemamo problema s talibanskim režimom. Oni su naša braća i učenjaci. Problem tog režima nisu bili talibani, nego oni u režimu koji su im okaljali ime. Talibani su htjeli donijeti islamski režim. Zapadnjaci ne žele ni mene, ni tebe. Oni ne žele muslimane.”

Poznato je kako su talibani zabranili škole za djevojke, uključujući i vjerske. Nastavnici ovdje vjeruju da su pronašli rješenje za to – rješenje koje je dio sve šire borbe za identitet islamske države.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prije tačno 25 godina snage Sovjetskog saveza povukle su se iz Afganistana nakon mudžahedinske pobune i ustanka stanovništva. Četvrt vijeka kasnije u Afganistanu još jedno povlačenje, ovaj put snaga NATO-a. Afganistanci se osjećaju izigranim i gube vjeru u to da ih čeka bolja budućnost.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO