Egipat odgodio drugo masovno suđenje

Međunarodna zajednica zabrinuta zbog grubog i krvavog progona Mursijevih pristalica (EPA)

Egipatski sud je otvorio, a potom odgodio drugo masovno suđenje grupi od 683 navodnih pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, osumnjičenih za ubistvo i druga krivična djela.

Među optuženim je i vrhovni vođa pokreta Muslimanska braća Mohamed Badie.

Postupak u Minyi, južno od Kaira, odgođen je za 28. april, dan nakon što je isti sud izrekao smrtne kazne za 529 navodnih Mursijevih pristalica, okrivljenih za ubistvo jednog policajca, raspirivanje nasilja i napad na policijsku stanicu sredinom prošlog augusta.

Današnjem suđenju prisustvovala su 63 optuženih, dok Badie iz sigurnosnih razloga nije dovezen u sudnicu.

Tim odbrane je odbio učestvovati u raspravi u sudnici, javlja Anadolija.

Zabrinutost i osude

Presuda suda u Minyi, na jugu zemlje, podigla je buru u međunarodnoj zajednici koja je zabrinuta zbog grubog i krvavog progona Mursijevih pristalica, posebno njegovog pokreta Muslimanska braća, otkako je vojska 3. jula svrgnula dosad jedinog demokratski izabranog egipatskog predsjednika.

U ponedjeljak je jedan sudija izrekao smrtnu kaznu za 529 članova Muslimanske braće – kojih je većina u bijegu pa im je suđeno u odsustvu – već drugog dana postupka na kojemu se sudi 1.200 protivnika novih vlasti i Mursijevih pristalica, navodi agencija Hina.

Sudi im se zbog navodnog učestvovanja u sukobima u kojima je u Minyi poginuo policajac i zbog napada na javna i privatna dobra 14. augusta kada su vojnici i policija u Kairu ubili više od 700 Mursijevih pristalica.

Mursi je optužen u tri sudska slučaja, uključujući poticanje na ubistva demonstranata ispred predsjedničke palate u vrijeme dok je bio šef države.

Ova presuda nije konačna ni na prvostepenom sudu i na nju se može žaliti.

Advokati odbrane kazali su da će tražiti izuzeće sudije, dok pravni stručnjaci smatraju da će se presuda vjerovatno poništiti ili će se kazna promijeniti zbog toga što Sud nije poštivao proceduru i temeljna prava odbrane.

Ovo je “najveća grupna smrtna kazna dosuđena posljednjih godina, ne samo u Egiptu nego i u cijelom svijetu”, upozorio je u ponedjeljak Amnesty International.

UN: Protivpravna odluka

Iz Ureda Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava saopćeno je danas kako je odluka egipatskog suda da osuditi 529 pripadnika Muslimanske braće na smrt u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

“Masovno izricanje smrtne kazne poslije suđenja prepuno je proceduralnih nepravilnosti, što je kršenje međunarodnog zakona o ljudskim pravima. Masovno suđenje 529 ljudi, provedeno u samo dva dana, ne može zadovoljiti uvjete poštenog suđenja”, naveo je glasnogovornik UN-a za ljudska prava Rupert Colville na konferenciji za novinare.

Od ukupnog broja 398 optuženih je suđeno u odsustvu, dodao je Colville.

Optužnica protiv svakog pojedinca nije jasna, pošto nisu bile pročitane u sudnici i nisu svi optuženi imali advokata, dok su angažirani advokati naveli da nisu imali odgovarajući pristup svojim klijentima i sud nije razmotrio dokaze koje su oni prezentirali u ime svojih klijenata, naveo je.

“Posebno zabrinjava da imaju hiljade drugih optuženih koji su u pritvoru od jula prošle godine sa sličnim optužnicama”, primijetio je Colville i dodao da je u Krivični sud u Minyi, na jugu Egipta, danas počelo suđenje za više od 600 pojedinaca za članstvo u pokretu (Muslimanskoj braći), što je jedna od optužbi.

Izvor: Agencije