Deklaracijom okončan Samit o nuklearnoj sigurnosti

Obama na Samitu o nuklearnoj sigurnosti govorio o programu praćenja telefonskih poziva (EPA)
Obama na Samitu o nuklearnoj sigurnosti govorio o programu praćenja telefonskih poziva (EPA)

Objavljivanjem zajedničke Deklaracije 53 zemlje i četiri međunarodne organizacije okončan je treći Samit o nuklearnoj sigurnosti (NSS) održan u holandskom Hagu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zajednička deklaracija učesnika sadrži 36 tačaka, a u njoj su ponovljeni stavovi o odlučnosti o uništavanju nuklearnog oružja, sprečavanju njegovog širenja, kao i o korištenju nuklearne energije isključivo u mirovne svrhe.

U Deklaraciji se ističe da pojačavanje mjera nuklearne sigurnosti neće ugroziti prava država da koriste nuklearnu energiju i razvijaju proizvodnju tog energenta.

Jedna od glavnih tema proteklog Samita bilo je pojačanje mjera prevencije za sprečavanje terorista i neovlaštenih grupa da dođu u posjed nuklearnih materija, a ta tema će biti aktuelna i u narednom periodu.

U Deklaraciji se, također, ističe nedvojbena odgovornost država da kontroliraju nuklearne aktivnosti, te ukazuje na neophodnost intenziviranja međunarodne saradnje i koordinacije o ovom pitanju. Učesnici su saglasni da će ta saradnja biti od koristi i za unapređenje globalne borbe protiv terorizma.

Međunarodna agencija za atomsku energiju dobila je sve pohvale učesnika Samita, a njen rad u narednom periodu ocijenjen je kao ključan za borbu protiv nuklearnog i drugih vrsta zabranjenog oružja.

Deklaracija sadrži i poziv svim zemljama svijeta da reduciraju svoje zalihe visoko obogaćenog uranija na minimalne količine.

Naredni, četvrti Samit o nuklearnoj sigurnosti (NSS) bit će održan 2016. godine u SAD-u.

Vratiti povjerenje građana

Američki predsjednik Barack Obama danas je na Samitu o nuklearnoj sigurnosti u Hagu izjavio kako je nakon svih dešavanja vezanih za program praćenja telefonskih poziva više nego jasno da će se “učiniti mnoge više kako bi se vratilo povjerenje građana”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sada vidim kako moramo raditi da bismo vratili povjerenje običnih građana”, kazao je američki predsjednik.

Naglasio je kako je, ipak, potrebno imati u vidu i nacionalne interese u oblasti sigurnosti kada je riječ o praćenju određenih adresa i osoba.

“Vrlo je bitno da se uspostavi ravnoteža između nacionalnih interesa u oblasti sigurnosti i prava i interesa samih građana”, istakao je Obama.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine prvi put su razgovarali o krizi u Ukrajini i ruskoj aneksiji Krima. Sastanak je održan na marginama dvodnevnog samita o nuklearnoj sigurnosti u Hagu, na poziv ukrajinske delegacije. Rusija je ponovila da traži priznavanje rezultata referenduma na Krimu. Lideri grupe G7 u međuvremenu su najavili da će umjesto sastanka […]

Za američkog predsjednika, ruska aneksija Krima najvažnija je stavka tokom obilaska Evrope. O tome će danas razgovarati sa svjetskim liderima u Hagu, na nuklearnom samitu. U Hagu je Katarina Drlja.  

Treći po redu samit posvećen nuklearnoj sigurnosti okupit će lidere iz 53 zemlje i 4 međunarodne organizacije: predstavnike Evropske unije, UN-a, Interpola i Međunarodne agencije za atomsku energiju. Na sigurnosne mjere potrošene su sedmice i milioni. Koliko je trebalo za tu organizaciju, istražuje Katarina Drlja. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO