Arapski samit u sjeni podjela

Arapski čelnici, suprotstavljeni kada je riječ o nizu vanjskopolitičkih pitanja, počeli su utorak u Kuvajtu svoj redovni godišnji sastanak na vrhu, na kojem će pokušati usaglasiti zajedničke stavove prema regionalnim krizama poput rata u Siriji, prenose agencije.

Kuvajtski emir Sabah al-Ahmad al-Sabah pozvao je arapske zemlje da prevladaju nesuglasice koje onemogućuju zajednički arapski nastup u regionalnim i svjetskim krizama.

“Opasnosti oko nas su velike i nećemo se približiti zajedničkom arapskom djelovanju ako ne budemo jedinstveni i ako ne prevladamo razlike”, rekao je Sabah otvarajući samit, prenosi Reuters.

Sukobi i razmirice

Sastanak se događa u vrijeme dosad nezabilježenog sukoba između članica Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC) o podršci Katara egipatskoj Muslimanskoj braći te razmjene oštrih riječi između Iraka i Saudijske Arabije zbog nasilja u iračkoj pokrajini Anbar.

Očekuje se da će se izaslanici na sastanku 22-člane Arapske lige, organizacije osnovane 1945. u Kairu, usaglasiti o humanitarnom odgovoru na rat u Siriji, koji je ušao u četvrtu godinu.

Ipak, kako ocjenjuju analitičari, sukob zaljevskih država neće biti glavna tema sastanka, jer te zemlje pokušavaju diskretno riješiti spor o katarskoj podršci Muslimanskoj braći, koji je kulminirao ranije ovog mjeseca povlačenjem ambasadora Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina iz Katara.

Kuvajt, koji je ponudio svoje posredovanje u sporu, zasad je zadržao svog ambasadora u Dohi.


Sirijska stolica upražnjena na ovom samitu [Reuters]

Sirijska stolica u Uniji ostat će upražnjena iako je na prethodnom godišnjem samitu, održanom u Dohi, to mjesto dobila opozicija.

Članstvo Sirije u tom tijelu suspendirano je u novembru 2011. godine zbog krvavog gušenja demonstracija protiv režima Bashara al-Assada.

Vođa sirijske opozicione Nacionalne koalicije Ahmad al-Jarba bio je pozvan da se obrati Arapskom samitu, ali su zemlje poput Iraka, Libana i Alžira izrazile rezerve u pogledu dodjele stolice Assadovim protivnicima.

Kako je izvijestio Al Jazeerin reporter James Bays, Jarba se obratio samitu, ali mu nije bilo dopušteno da sjedne na sirijsku stolicu.

Rezolucija o Izraelu

Arapska liga će glatko odbiti da prizna Izrael kao jevrejsku državu u konačnom dokumentu koji će usvojiti na kraju dvodnevnog samita u Kuvajtu.

Izrael zahtijeva takvo priznanje kao uvjet za postizanje sporazuma o miru sa Palestincima.

Sudeći po Nacrtu konačne rezolucije, do koje je došao AFP, arapske zemlje će objaviti svoje “apsolutno i kategoričko odbijanje da priznaju Izrael kao jevrejsku državu.”

Rezolucija će, također, “odbaciti sve pritiske u tom cilju na palestinsko rukovodstvo”, što se smatra aluzijom na napore SAD-a da se pregovori o miru nastave poslije isteka prvobitnog roka za donošenje sporazuma – 29. aprila.

U Nacrtu rezolucije apelirat će se na arapske zemlje da osiguraju 100 miliona dolara finansijske pomoći Palestinskoj upravi svakog mjeseca, navodi agencija Tanjug.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je prošle sedmice razgovarao sa predsjednikom SAD-a Barackom Obamom u Bijeloj kući, sastao se i sa šefovima diplomatija 22 zemlje članice AL-a kako bi ih obavijestio o ishodu tih razgovora, rekli su prisutni na samitu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO