Ured Erdogana o blokadi Twittera

Iz Ureda turskog premijera dalje kažu da se Twitter nije pridržavao presuda te je zanemario zakonite zahtjeve turskih građana (AFP)

Ured turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana se oglasio povodom nedavne odluke zabrane pristupanja društvenoj mreži Twitter.

Odluka za uvođenje preventivnih mjera protiv Twittera u Turskoj donesena je kao odgovor na protivljenje kompanije da se pridržava više stotina sudskih presuda donesenih od januara, navodi se u saopćenju Odjeljenja za javnu diplomatiju pri Uredu premijera Republike Turske.

Prije uvođenja tih preventivnih mjera, turske telekomunikacijske vlasti su obaviještene o odlukama turskih sudova o kršenju ličnih prava i prava na privatnost te je upućen zahtjev Twitteru da ukloni sporne sadržaje.

Iz Ureda dalje kažu da se Twitter nije pridržavao tih presuda te je zanemario zakonite zahtjeve turskih građana, pa je s ciljem “sprečavanja buduće nepopravljive štete, pristup Twitteru blokiran”.

U skladu sa zakonom

U saopćenju se naglašava da su telekomunikacijske vlasti postupale u skladu sa Zakonom br. 5651, koji uređuje objavljivanje sadržaja na internetu i borbu protiv sličnih prijestupa.

Republika Turska je dužna zaštiti prava građana. Twitter i druge društvene mreže također moraju postupati u skladu s turskim zakonodavstvom i poštovati presude turskih sudova.

Svi mediji mogu slobodno objavljivati sadržaje sve dok postupaju u skladu sa zakonom i poštuju principe ličnih prava i prava na privatnost.

Twitter se sistematski koristio kao sredstvo za uništavanje kredibiliteta i reputacije osoba, institucija i društvenih grupa distribucijom nezakonito stečenih sadržaja te lažnih i izmišljenih snimaka prisluškivanja.

Glavni razlog za donošenje ovakve mjere je kontinuirano nepoštivanje presuda suda i kontinuirano kršenje ličnih prava.

Slične mjere na istim osnovama su poduzete u drugim zemljama, kako bi se spriječilo nezakonito dijeljenje sadržaja koji krši lična prava i prijeti nacionalnoj sigurnosti putem društvenih medija.

Internet je koristan

Teško je razumjeti indiferentnost Twittera i njegove pristrasne stavove pune predrasuda. Vjerujemo da je ovakav stav štetan za reputaciju kompanije i stvara nepravednu i netačnu sliku naše zemlje, navodi se u saopćenju Odjeljenja za javnu diplomatiju pri Uredu premijera Republike Turske.

Turska Vlada, na čelu s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, uvijek je cijenila internet i pogodnosti koje pruža. Internet je veoma korisna alatka za unapređivanje demokratije.

Turska Vlada uvijek je bila ponosna zbog činjenica da je čak i u udaljenim seoskim predjelima osigurala pristup internetu, naglašava se u saopćenju.

Turska Vlada se protivi slobodnoj distribuciji nezakonito stečenih sadržaja putem Twittera i drugih društvenih mreža čiji je cilj uništavanje nacionalne sigurnosti i reputacije građana – a ne interneta.

Izvor: Agencije


Povezane

Turski predsjednik Abdullah Gul je rekao da će vlada uskoro ukinuti zabranu korištenja Twittera, čija je blokada izazvala oštre kritike diljem svijeta.   Na posljednje događaje u vezi s Twitterom se osvrnuo i sam premijer Recep Tayyip Erdogan pred nekoliko stotina hiljada pristaša na skupu AK partije u Istanbulu.   Iz Istanbula se javlja Dalija […]

Published On 23 Mar 2014

Turski sud blokirao je Twitter. Dogodilo se to nakon što je premijer Recep Tayyip Erdoğan zaprijetio da će ukinuti tu društvenu mrežu, jer su je korisnici upotrijebili za širenje korupcijskih optužbi protiv šefa vlade. Zabrane socijalnih mreža su neprihvatljive, tvrdi turski predsjednik Abdulah Gul, i to na Twitteru.

Published On 21 Mar 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO