Oslobođene trudnice iz ‘fabrike beba’

U posljednje dvije godine na jugoistoku Nigerije otkriven niz ilegalnih sigurnih kuća za žene (EPA)

Nigerijska policija saopćila je danas da je izvršila raciju u jednoj kući u blizini Lagosa, u kojoj je bilo osam trudnica čija bi novorođenčad bila prodata za gotovo 2.000 dolara po jednom djetetu.

“Otkrili smo i izvršili raciju u ‘fabrici beba’ u okrugu Akute, u državi Ogun”, rekao je AFP-u glasnogovornik policije Abimbola Oyeyemi.

Od 2011. godine policija je spasila blizu 125 djevojaka iz “fabrika beba”, većinom lociranih na jugozapadu Nigerije, a ovo je prvi takav slučaj otkriven na jugozapadu te afričke države, podsjeća agencija Tanjug.

Glasnogovornik policije je rekao da je policija u petak u kući zatekla osobu osumnjičenu za organiziranje prodaje beba osam trudnih djevojaka, većinom mlađih od 20 godina.

“Djevojčice su priznale da će svako novorođenče biti prodato za 300.000 naira (1.800 dolara)”, rekao je Oyeyemi, dodajući da će protiv osumnjičenih biti podignuta optužnica nakon što bude završena istraga.

Epidemija trgovine ljudima

Na jugoistoku Nigerije zavladala je epidemija trgovine ljudima, a posljednje dvije godine otkriven je niz ilegalnih sigurnih kuća za žene, većinom djevojaka u drugom stanju koje su u njima nalazile utočište od progona porodice i društva zbog toga što su zatrudnjele izvan braka.

Djevojke dobijaju dio novca od prodaje djeteta, a kupci su uglavnom parovi koji ne mogu imati djece.

Trgovina ljudima je veliki problem Zapadne Afrike, gdje roditelji prodaju djecu koja rade na plantažama, u rudnicima, fabrikama ili kao posluga, a u nekim slučajevima završavaju u lancu prostitucije ili čak bivaju žrtvovana u ritualima crne magije.

Izvor: Agencije