Francuska: Pobjeda desnice u nekim gradovima

Birališta su otvorena u 8:00 sati u gotovo 36.700 gradova i sela u Francuskoj (AFP)

Desničarski Nacionalni front (FN) pobijedio je u nekoliko gradova na lokalnim izborima u Francuskoj, rezultati su prvih anketa po izlaznosti sa biračkih mjesta.

Partija liderke Marie Le Pen skoro je dobila ubjedljivu većinu u sjevernom gradu Henin-Beaumont, prva je u istočnom gradu Forbachu i južnim gradovima Avignonu i Beziersu, javio je Reuters.

“Nacionalni front se pokazao kao najveća nezavisna snaga – politička snaga i na nacionalnom i na lokalnom nivou”, rekla je Le Pen za televiziju TF1.

Iako je riječ o lokalnim izborima, njima se pridaje veliki značaj budući da su prvi od dolaska na vlast lidera socijalista Francoisa Hollandea prije dvije godine i očekuje se da će pokazati raspoloženje birača u cijeloj zemlji, navodi AFP.

Uzajamne optužbe

Do njih dolazi u trenutku kada se opoziciona stranka desnog centra Unija za narodni pokret (UMP) suočava sa korupcionaškim istragama i drugim skandalima u kojima je navodno učestvovao bivši šef države Nicolas Sarkozy.

Usred uzajamnih optužbi dvije vodeće političke snage, desničarski FN bilježi uspon sa rekordnim brojem kandidata za opštinske izbore, a Marine Le Pen je uvjerena da će francuska krajnja desnica osvojiti kontrolu u 10-15 gradova.

Prema francuskom izbornom sistemu, svaka stranka koja osvoji deset posto glasova ide u drugi krug.

Pravo glasa ima 44,8 miliona birača, od čega više od 280.000 građana iz EU-a. Na izborima učestvuje blizu 930.000 kandidata.

Birališta su otvorena u 8:00 sati u gotovo 36.700 gradova i sela u Francuskoj, a bit će zatvorena u periodu od 18.00 do 20.00 sati, zavisno od veličine izborne jedinice, prenosi agencija Srna.

Francuski predsjednik Francois Hollande, iz redova socijalista, sve je nepopularniji od 2012. godine, kada je došao na vlast.

Smanjeno povjerenje

On i njegov premijer Jean-Marc Ayrault sada uživaju 20 do 25 posto povjerenja Francuza.

Takav stav Francuzi imaju već nekoliko nedjelja, od kada je otkriveno prisluškivanje bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, nakon čega je nastupila konfuzija Vlade u pokušaju da objasni je li bila upoznata s tom aferom.

Stručnjaci smatraju da je “uzdržanost glasača jedan od neprijatelja” ljevice na današnjim izborima.

Uzdržanost glasača može se očekivati i kod pristalica desnice. Posljednje ankete pokazuju da su pristalice Sarkozyjeve opozicijske Unije za narodni pokret (UMP) “potpuno razočarane” zbog nekih afera koje se, kako navode, stalno ponavljaju.

Strah ljevice

Ljevica strahuje i od rastuće popularnosti ekstremne desnice, a premijer je prije tri dana pozvao birače da “učine sve što mogu” da ekstremno desničarska stranka Nacionalni front ne dobije nijedno mjesto gradonačelnika.

“Građani trebaju učiniti sve da ni u jednom gradu nema gradonačelnika iz Nacionalnog fronta. U protivnom će Francuska doživjeti neuspjeh, jer znamo da Nacionalni front funkcionira na stvaranju konfuzije i straha, i ne nudi rješenje”, rekao je premijer Francuske.

Izvor: Agencije