Pile iz pakla – nova vrsta dinosaura

Znanstvenici su otkrili novu vrstu dinosaura, koja je na zemlji živjela prije najmanje 60 milijuna godina, a strašno biće opisuju kao mješavinu ptice Emu i krokodila, i pored čudnog izgleda dali su mu i interesantno ime – „Pile iz pakla“.

Dokazano je da je bio visok najmanje metar i pol, težio gotovo 200 kilograma, imao kljun, bio bez zuba, imao kandže i perje po tijelu.

„Zamislite biće koje je mješavina ptice Emu i krokodila, bizarnog izgleda, prekriveno perjem, s dugim repom, visokom krijestom, velikim kljunom i očima, dugim nogama i rukama koje se završavaju ovim velikim kandžama“, opisuje novootkrivenu vrstu dinosaura Hans Sues s Paleontološkog instituta Smithsonian.

Ptica nalik na dinosaura hodala je zemljom pred kraj razdoblja krede, što znači – prije najmanje 68 milijuna godina.

Fragmenti skeleta pronađeni su u kamenitim predjelima Dakote, poznatijim kao formacija Vražji Potok (Hell Creek formation), što je bilo i inspiracija za naziv ovog bića – „Pile iz pakla“.

Sastavljeno 80 posto skeleta

„Znanstvenici su pronašli komade kostiju na tri lokaliteta, sastavili ih i dobili 80 posto skeleta, što im je dalo uvid u izgled ovog dinosaura“, javlja Al Jazeerin Alan Fisher iz Washingtona.

Znanstveni naziv tog bića je Anzu Wylie, a najvjerojatnije se hranilo biljem i pokojim životinjskim plijenom.

Osim pronalazača, jednako su oduševljeni i lovci na dinosaure.

„Gotovo svako otkriće novog dinosaura predstavlja nešto novo i drugačije. Svako malo, novim pronalaskom nečega što je do sada bilo skriveno od pogleda – stvorenja poput ovog ili dinosaura pronađenih proteklih godina – pomislimo kako je to nova čudna stvar, koju nam je evolucija zakuhala“, kaže jedan od lovaca na dinosaure.

Pronalazak ovog bića, nalik na pticu, još jednom uspostavlja vezu između dinosaura i ovih životinja i predstavlja još jednu novu kariku u lancu evolucije.

Izvor: Al Jazeera