NSA može snimati sve telefone u svijetu

Njemačka će formirati povjerenstvo za istragu aktivnosti američkog NSA-a (EPA)

Američka nacionalna sigurnosna agencija NSA napravila je takav nadzorni sustav koji može snimiti sve telefonske pozive u nekoj stranoj zemlji i preslušavati ih i do 30 dana poslije, objavio je Washington Post.

List je to objavio na temelju podataka od neimenovanih izvora koji imaju izravne spoznaje o tom sustavu, kao i na temelju dokumenata koje od lani objavljuje nekadašnji zaposlenik NSA-a zviždač Edward Snowden.

Taj program zove se MYSTIC i pokrenut je 2009. godine, a mogućnost naknadnoga preslušavanja nazvana RETRO, punu je snagu dosegnula dvije godine kasnije snimanjem telefonskih razgovora prve ciljane zemlje, piše Post.

Navodi se i kako na zahtjev američkih vlasti ne objavljuje pojedinosti po kojima bi se mogla identificirati zemlja u kojoj se sustav upotrebljava ili neka druga u kojoj bi se tek mogao upotrijebiti, ali se govori o dokumentima koji predviđaju slične američke špijunske operacije u drugim državama.

U tajnome sažetku o radu sustava kaže se da se u prvoj ciljanoj državi snima „baš svaki“ razgovor, u 30-dnevni spremnik pohranjuju se milijarde razgovora. Stari se razgovori brišu dolaskom novih u spremnik, piše Washington Post.

Jedan od direktora toga programa usporedio ga je s vremeplovom koji može reproducirati glasove iz svakog telefonskog poziva, bez potrebe da se unaprijed identificira osoba koju se kani špijunirati, pišu američke novine i dodaju kako nijedan drugi poznati program NSA-a ne snima baš cijelu telefonsku mrežu neke zemlje.

Njemačka osniva povjerenstvo

Njemački federalni parlament prethodno je objavio kako će parlamentarno povjerenstvo za istragu aktivnosti Američke nacionalne agencije za sigurnost, na teritoriju Njemačke biti formirano u četvrtak.

Glavni tajnik parlamentarne grupe Kršćansko-demokratske unije (CDU) Michael Grosse-Bromer rekao je da će povjerenstvo istraživati „na koji je način i u kojoj mjeri“ NSA provodio svoje operacije.

Dodao je kako će povjerenstvo imati osam članova – četiri iz CDU-a, dva iz Socijaldemokratske partije (SPD) i po jednog iz Lijeve partije i Zelenih – te da će početi s radom u travnju.

Zamjenik predsjednika CDU-a iz savezne pokrajine Baden-Württemberg Clemens Binningerstrasse predsjedavat će povjerenstvom.

NSA je nadzor njemačkih lidera počeo 2002, za vrijeme mandata predsjednika Georgea W. Busha, uključujući nadzor bivšeg kancelara Gerharda Schrodera koji se protivio američkoj vojnoj intervenciji u Iraku, prenosi njemačka štampa.

Njemačke vlasti vjeruju da je sumnjiva operacija NSA-a kontrolirana uz pomoć specijalne opreme američkog veleposlanstva u Berlinu, koja se nalazi na samo kilometar udaljenosti od ureda njemačkog kancelara.

Izvor: Agencije