Izrael možda neće osloboditi Palestince

Planirano je da zatvorenici budu oslobođeni 29. marta (EPA)

Izrael je obavijestio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da možda neće osloboditi posljednju skupinu od 26 palestinskih zatvorenika, ako se ne obveže da će nastaviti pregovore o miru nakon što krajem travnja istekne rok za postizanje sporazuma.

Glavna izraelska pregovaračica, ministrica pravde Tzipi Livni, upozorila je na tu mogućnost dan nakon što se Abbas u Bijeloj kući sastao sa američkim predsjednikom Barackom Obamom i izrazio nadu da će zatvorenici biti oslobođeni 29. ožujka, kako je bilo i planirano.

Izrael se obvezao, na temelju dogovora o obnovi pregovora krajem srpnja prošle godine, da će u četiri faze osloboditi 104 palestinska zatvorenika, koji već dugo služe zatvorsku kaznu zbog napada na Izraelce, od kojih su mnogi bili smrtonosni.

Do sada je oslobođeno 78 zatvorenika.

Međutim, u pregovorima nije bilo opipljivog napretka i američki državni tajnik John Kerry, koji ih predvodi, sada pokušava navesti dvije strane da prihvate odredbe za nastavak razgovora nakon isteka prvobitnog roka za postizanje sporazuma – 29. travnja.

Izrael traži garancije

Američki dužnosnici strahuju da će pregovori propasti ako Izrael ne oslobodi i posljednju skupinu zatvorenika.

Palestinci ih smatraju herojima koji su se borili za neovisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, dok ih Izrael naziva teroristima.

„Ključ od vrata za palestinske zatvorenike je u rukama Abu Mazena (Abbasa)“, rekla je Livni.

Jedan izraelski dužnosnik potvrdio je kako Izrael želi jamstva da Abbas neće prekinuti pregovore kada zatvorenici budu oslobođeni.

Osim toga, prepreku predstavlja i Abbasov zahtjev da budu oslobođeni i Arapi osuđeni za smrtonosne napade na Izraelce, naveo je isti izvor.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se s Obamom u Bijeloj kući sastao 3. ožujka, rekao je kako će biti potrebna još najmanje godina pregovora u slučaju da obje strane prihvate odredbe SAD-a za nastavak, javlja Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO