Obama:Teške odluke i rizici su uvjeti za mir

Američki predsjednik Barack Obama poručio je, nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Bijeloj kući, kako „i palestinske i izraelske vođe moraju donijeti teške političke odluke i preuzeti rizike za mir“.

„Kao što sam rekao premijeru Netanyahuu prije nekoliko tjedana, vjerujem da je sada vrijeme iskoristiti priliku. Vrlo je teško i veliki je izazov, ali morat ćemo donijeti teške političke odluke i riskirati kako bismo mogli ići naprijed“, kazao je Obama.

Američka diplomacija pokušava proširiti mirovne pregovore Izraela i Palestine koji traju sedam mjeseci, ali bez vidljiva napretka, te ih pokušava proširiti i nakon isteka roka krajem travnja.

U tom smislu, predsjednik Obama je palestinskome predsjedniku Abbasu predočio Nacrt mirovnog sporazuma o kojem će se raspravljati u posljednjem krugu palestinsko-izraelskih pregovora. Za taj dokument se vjeruje kako će dovesti do konačnog mirovnog rješenja.

Nacrt sporazuma predviđa uspostavu palestinske države na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, teritorijima koje su izraelske snage okupirale 1967. godine.

U tim područjima Izrael bi mogao zadržati većinu svojih naselja, dok bi Palestinci zauzvrat dobili istu površinu na nekim drugim mjestima. No, pitanje je koliko je Izrael spreman na takve dogovore.

Osloboditi sve zarobljenike

Iako izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi da njegova zemlja bude priznata kao židovska, Palestinci odgovaraju kako su dogovorom u Oslu već priznali postojanje Izraela.

Abbas se ni u Washingtonu nije očitovao o zahtjevu Vlade Izraela da Palestinci priznaju Izrael kao židovsku državu, ali je podsjetio na to kako su priznali izraelski legitimitet 1988. godine, a pet godina kasnije i državu Izrael.

Dvojica predsjednika razgovarali su i o oslobađanju još jedne skupine palestinskih zarobljenika, najavljenu za 29. ožujka, uz podsjećanje kako su izraleski ministri priznali da će imati poteškoća odobriti oslobađanje, ako ne budu nastavljeni mirovni pregovori.

Od početka pregovora polovicom prošle godine, Izrael je obećao osloboditi 104 zarobljenika u četiri navrata, a do sada je oslobođeno 78 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO