Traje misterija nestalog malezijskog aviona

Istražioci i dalje ne znaju uzrok niti okolnosti nestanka aviona Malaysia Airlinesa. Ne znaju ni zašto je letio hiljadama kilometara van planiranog kursa. Svako malo se mijenja i smjer istrage. Deveti dan avionu sa 239 putnika i članova posade nema ni traga.

Pretražuje se područje zapadno od tačke sa koje se posada aviona javila kontroli leta. Od Centralne Azije pa do južnog dijela Indijskog okeana timovi iz 25 zemalja traže bilo kakav trag.

“Broj zemalja koje su uključene u potragu i operaciju spašavanja porastao je s 14 na 25, što donosi nove izazove koordinacije”, izjavio je Hishammuddin Bin Tun Hussein, ministar odbrane Malezije.

Potraga za nestalim Boeingom 777-200 se konstantno širi. Sada se, osim mora, pretražuje i kopno na području 11 zemalja. Novi zaokret u potrazi uslijedio je nakon zaključka da je neko ko je znao kako isključiti komunikacijski sistem aviona preusmjerio let 370.

Molitva pape Franje

Pretražuju se domovi pilota i članova posade. Prikupljaju se informacije o putnicima, preispituju se mogući motivi za otmicu aviona ili teroristički čin.

Za porodice nestalih sve te aktivnosti traju predugo i djeluju sumnjivo.

“Kao član porodice, želim otići do malezijske ambasade u Pekingu i tražit ću objašnjenje zašto nas je Vlada Malezije toliko lagala?”

“Ukoliko Vlada Malezije ili osoblje Malaysia Airlansa provociraju naš bijes ili ispituju granice naše psihičke izdržljivosti, bit će odgovorni za posljedice.”

Informacija da je avion možda otet ostavila je malo nade porodicama nestalih da bi ponovo mogli sresti voljene. Za to se mole… U Vatikanu papa Franjo poručuje da nestali trebaju molitve i nadu cijeloga svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije