Sjeverna Koreja ispalila 18 raketa

Manevri će potrajati sve do 18. aprila i u njima učestvuje gotovo 7500 američkih vojnika (AP)

Sjeverna Koreja je u nedjelju lansirala 18 raketa kratkog dometa u pravcu Istočnog kineskog mora, što je najnovija demonstracija sile, kao odgovor na tekuće zajedničke vojne manevre Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Rakete su pale u more nakon 70 kilometara leta, prenosi južnokorejska agencija Yonhap. 

Zvanični Pjongjang je vojne manevre Južne Koreje i SAD-a okarakterizirao kao “probu invazije”. Povodom njih već je izveo više vojnih provokacija.

Manevri će potrajati sve do 18. aprila, a u njima učestvuje gotovo 7.500 američkih vojnika.

U Južnoj Koreji je stacionirano blizu 28.500 vojnika SAD-a, čiji je zadatak “da odvrate sjevernokorejsku agresiju”.

Američki State Department pozvao je u nedjelju Sjevernu Koreju da se uzdrži od provokativinih akcija, poslije izveštaja da je Pjongjang ispalio više raketa kratkog dometa u pravcu Istočnog mora.

Tehnički u ratu

“Pomno pratimo situaciju na Korejskom poluotoku”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

U saopćenju je Psaki navela da “SAD ponovo poziva Sjevernu Koreju da se uzdrži od provokativnih akcija koje pogoršavaju tenzije”, prenela je agencija Reuters.

Washington je i ranije, povodom učestalog sjevernokorejskog lansiranja raketa od kraja februara, upozorio Pjongjang da prekine s “provokativnim aktivnostima jer time riskira rasplamsavanje regionalnih tenzija”.

Prije dva dana sjevernokorejska Nacionalna komisija za odbranu je nagovijestila demonstraciju “nuklearnog odvraćanja”, što analitičari ocjenjuju kao moguću najavu četvrte sjevernokorejske atomske probe, poslije onih iz 2006, 2009. i iz februara prošle godine.

Južna i Sjeverna Koreja su “tehnički” i dalje u ratu, jer se Korejski rat završio sporazumom o prekidu vatre, a ne mirovnim sporazumom.

Izvor: Agencije