Izraelski zvaničnici kritizirali Kerryja

John Kerry je u četvrtak rekao članovima Kongresa SAD-a da međunarodno pravo već definira Izrael kao jevrejsku državu (Reuters)

Izraelski zvaničnici kritizirali su u nedjelju američkog državnog sekretara Johna Kerryja zbog njegove izjave da je premijer Izraela Benjamin Netanyahu napravio grešku u diplomatskom procesu, insistirajući da Palestinci javno priznaju jevrejski karakter Izraela.

Kerry je u četvrtak rekao članovima Kongresa SAD-a da međunarodno pravo već definira Izrael kao jevrejsku državu.

Netanyahuove pozive Palestincima da to javno kažu okarakterizirao je kao grešku, podsjećaju izraelski mediji.

Izraelski ministar za komunikacije Gilad Erdan kritizirao je također činjenicu što je takva ocjena izrečena uoči sastanka palestinskog predsjednika Mahmouda Abassa i američkog lidera Baracka Obame u ponedjeljak u Washingtonu.

“Pritisak na pogrešnu stranu”

Erdan je Kerryjevu izjavu okarakterizirao kao grešku, ocijenivši da se vrši pritisak na pogrešnu stranu.

Zamjenik šefa izraelske diplomatije Zeev Elkin izjavio je za radio da je Kerryjeva izjava model koji se razvio u posljednje dvije decenije, a prema kome je međunarodnoj zajednici lakše vršiti pritisak na Izrael nego na Palestince, bez obzira na to za koga vjeruje da je upravu.

Elkin je pozvao Izrael da se drži svojih principa i okonča takvu “žalosnu tradiciju”.

I izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon se u subotu navečer usprotivio Kerryjevoj ocjeni da je napravljena greška zahtjevom za palestinskim priznanjem jevrejskog karaktera Izraela.

Rekao je da je Abbas više puta odbio priznati Izrael kao jevrejsku državu i da to onemogućava postizanje konačnog mirovnog sporazuma.

“Nemoguće je postići sporazum bez priznanja na drugoj strani našeg prava da postojimo kao nacionalna domovina jevrejskog naroda”, kazao je.

Također je naglasio da Abbas “nije partner” za okončanje sukoba i da mira neće biti u njegovoj generaciji.

Korijen sukoba

Priznanje Izraela kao jevrejske države je prepreka u pregovorima obnovljenim krajem jula.

Palestinci odbijaju ispuniti taj zahtjev, naglašavajući da od drugih arapskih država koje su potpisale mirovni sporazum s Izraelom to nije traženo.

Također strahuju da bi time potkopali pravo palestinskih izbjeglica na povratak u domove na sadašnju teritoriju Izraela.

Netanyahu, međutim, priznanje označava “korijenom sukoba” između dva naroda.

Izvor: Agencije