Fico ili Kiska novi predsjednik Slovačke

Premijer ima najveću vlast u slovačkom parlamentarnom sistemu (EPA)

Aktuelni premijer Robert Fico i Andrej Kiska ostvarili su najbolje rezultate u prvom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj održanim u subotu, i njih dvojica će se nadmetati u drugom krugu 29. marta.

Sa prebrojanih 99 posto glasova, Fico je dobio 28 posto glasova, manje od očekivanog, a Kiska 24 posto, prenosi agencija Reuters.

Slovaci biraju četvrtog predsjednika, jer sredinom juna istječe drugi mandat aktuelnom šefu države Ivanu Gašparoviču.

Iako se od početka kampanje Fico smatra apsolutnim favoritom, strah birača od njegove prevelike dominacije donio je podršku njegovom protivkandidatu Kiski, političkom novajliji i milioneru, filantropu koji je 2006. godine osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć porodicama s bolesnom djecom, dodaje britanska agencija.

Razlika se brzo smanjuje

Posljednje ankete su pokazivale da Fico ima podršku 35 posto birača, dok je Kiska (50) zaostajao desetak procentnih poena za njim.

Međutim, razlika između dva kandidata se brzo smanjuje i neki analitičari čak kažu da Kiska ima šansu da pobijedi Ficu u drugom krugu 29. marta.

Premijer ima najveću vlast u slovačkom parlamentarnom sistemu, ali se predsjednik, uprkos ograničenim nadležnostima, bira direktno.

Ako pobijedi na predsjedničkim izborima, Fico bi za premijera mogao imenovati nekog od svojih stranačkih kolega.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO