Premijer Malezije: Avion ipak preusmjeren

Malezijski premijer Najib Abdul-Razak je izjavio da kretanje nestalog zrakoplova Malaysia Airlinesa ukazuje na mogućnost da je netko namjerno promijenio rutu aviona, ali nije želio potvrditi da je avion bio otet.

“Unatoč svim medijskim izvješćima da je avion bio otet, želim biti vrlo jasan i reći da još istražujemo sve mogućnosti, kako bismo utvrdili što je navelo MH370 da odstupi od smjera”, rekao je na konferenciji za novinare.

Prethodno je potvrđeno kako su satelitski podaci utvrdili da se zrakoplov blizu sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura prema Pekingu okrenuo i vratio preko Malezije prema zapadu, te da je dalje mogao imati dva koridora: ići sjeverno, prema Tajlandu i Kazahstanu, ili južno od Indonezije, prema južnom dijelu Indijskog oceana.

Nestao prije sedam dana

Sustavi prijenosa podataka Boeinga 777-200 bili su “deaktivirani”, dodao je premijer Abdul-Razak, ali je utvrđeno da je bilo satelitskih kontakata šest sati nakon što je zrakoplov nestao s civilnih radara.

Istražitelji su također potvrdili da je zrakoplov koji je uhvatio vojni radar bio upravo izgubljeni avion na letu MH370 Malaysia Airlinesa s 239 putnika i članova posade, koji je nestao u prošlu subotu.

Također je rekao da je Malezija obustavila potragu u Južnokineskom moru, s obzirom na informacije da je avion skrenuo s rute.

“Završavamo s našim operacijama u Južnokineskom moru i razmotrit ćemo kamo uputiti snage”, kazao je malezijski premijer, naglasivši da je riječ o situaciji “bez presedana”.

Izvor: Agencije