Arapska dijaspora snažna i na Karibima

Stanovnici Dominikanske Republike arapskih korijena zauzimaju neke od visokih pozicija u toj državi, a studije ukazuju na to da u toj karipskoj državi živi blizu 600.000 stanovnika arapskog porijekla. Neki od ljudi arapskog porijekla doselili su na područje te republike prije 200 godina, a novi i dalje stižu.

Glavno okupljalište arapske dijaspore u Santo Domingu, glavnom gradu te države, društveni je klub osnovan prije 90 godina i, kao takav, jedan je od najstarijih u državi. Od gotovo devet miliona stanovnika Dominikanske Republike, najmanje 600.000 ih je arapskog porijekla. Doduše, praunuci doseljenika ne govore arapski jezik i asimilirani su u domicilno stanovništvo.

“Ne pričamo mnogo o političkim ili religijskim temama. To je tajna našeg uspjeha. Dominikanci arapskog porijekla i Arapi zauzimaju visoke položaje u državi. Veliki broj njih su pravnici i univerzitetski profesori. Ovdje nismo diskriminirani”, tvrdi Jose Rafael Abu Nader, stanovnik Dominikanske Republike.

Velike vjerske slobode

Na putu prema Americi u 19. stoljeću arapski imigranti naselili su se u Dominikanskoj Republici zbog njene liberalne politike prema imigrantima, ali i zbog prirodnih ljepota tog karipskog otoka. Međutim, zbog napete situacije u arapskom svijetu, novi imigranti i dalje stižu.

“Ovdje sam sedam godina. Došla sam nakon Libanskog rata 2006. godine u potrazi za poslom, upoznala muža, udala se i ostala živjeti”, priča jedna od stanovnica te zemlje.

Arapi su naišli na toplu dobrodošlicu i uživaju velike vjerske slobode. Iako potječu iz različitih plemenskih i vjerskih grupa, prevazišli su međusobne razlike i ponose se zajedničkim arapskim porijeklom.

Izvor: Al Jazeera