Zuckerberg zvao Obamu zbog špijuniranja

Mark Zuckerberg je kazao da je sluđen i uznemiren zbog sve češćih izvještaja o ponašanju američkih vlasti (AP)

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg saopćio je da je pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da mu kaže da je isfrustriran zbog izvještaja da je Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), pod nazivom njegove društvene mreže, u računare korisnika instalirala zaražene programe.

Na profilu na Facebooku Zuckerberg je napisao da je sluđen i uznemiren zbog sve češćih izvještaja o ponašanju američkih vlasti, prenosi Tanjug.

“Pozvao sam predsjednika Obamu da mu iskažem svoje frustracije zbog štete koju Vlada čini budućnosti svih nas”, napisao je on, te dodao: “Nažalost, čini se da je potrebno da prođe dosta vremena da dođe do velikih sveobuhvatnih reformi.”

“Naši inženjeri rade na sigurnosti, vjerujući da je to zaštita od kriminalaca, a ne od naše Vlade. Trebalo bi da se Vlada bori za internet, a ne da ga ugrožava”, rekao je Zuckerberg.

Prevara korisnika

Zuckerbergov post na Facebooku uslijedio je dan nakon što je internetska stranica Intercept objavila da je NSA prevarila korisnike, predstavljajući se kao Facebook, i tako dobila pristup njihovim računarima i podacima u njima, prenio je AP.

U izvještaju Glenna Greenwalda, bivšeg novinara dnevnika “The Guardian”, navedeno je da je NSA razvila maliciozni program koji omogućava automatsko prikupljanje podataka sa miliona računara koji se nalaze širom svijeta.

NSA je na to odgovorila da je vijest netačna.

Glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden potvrdila je da je predsjednik Obama razgovarao sa Zuckerbergom.

Izvor: Agencije