Američki ratni brodovi traže nestali avion

Američka mornarica poslala je brod u Indijski okean kao dodatnu pomoć u potrazi za nestalim avionom Malaysia Airlinesa.

Potraga je usmjerena ka tom području, nakon što je Bijela kuća objavila da “nove informacije” ukazuju na to da je avion sa 239 ljudi možda letio zapadno prema Indijskom okeanu, a ne iznad Južnog kineskog mora.

Vlasti Malezije proširile su potragu za avionom prema Indiji, na osnovu informacija da je avion možda letio još satima nakon što je izgubio kontakt.  

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je: “Kako sam razumio na osnovu nekih novih informacija, koje nisu nužno i tačne, novo područje pretrage bi se moglo otvoriti u Indijskom okeanu.”

Zvaničnik Američke mornarice rekao je da američki ratni brod USS Kidd prelazi Malajski prolaz na putu ka Indijskom okeanu. Ovaj brod sa raketama ranije je angažiran u potrazi za avionom.

Američki avion za praćenje P-8 Poseidon također je krenuo prema tom području, dok je P-3 Orion već uključen u potragu, rekao je jedan zvaničnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Uhvaćeni signali 

Na području gdje je kineski satelit primijetio moguće ostatke nestalog malezijskog aviona nisu pronađeni tragovi olupine.

Komunikacijski sateliti registrirali su slabe elektronske signale aviona Boeing 777-200, vlasništva kompanije Malaysia Airlines, koji je nestao s radarskih ekrana prošle subote, javlja agencija Reuters.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, agencija navodi kako registrirani signali, ipak, nisu dovoljni da se utvrdi lokacija aviona i njegovo tehničko stanje.

“Sateliti su evidentirali vrlo slabe elektronske signale leta 370 Malaysia Airlinesa, koji je nestao u subotu, ali oni nisu dali informaciju gdje je nestao avion ili bilo što drugo o njegovoj sudbini”, izjavila su dva izvora bliska istrazi.

Prema tim izvorima, signali su potjecali od sistema za održavanje kvarova koji su bili spremni komunicirati sa satelitima u slučaju potrebe, ali veza nije mogla biti uspostavljena, jer “Malaysia Airlines nije bio pretplaćen na kompletan servis za rješavanje problema”.

Signali su inicirali da su sistemi za održavanje i javljanje grešaka aviona bili uključeni i spremni za povezivanje sa satelitima, dodaju izvori agencije Reuters, što pokazuje da je avion bio u mogućnosti komunicirati nakon što je ostao bez kontakta s kontrolorima leta.

Sistem šalje takve signale jednom na sat, navode izvori, te dodaju kako su registrirali pet ili šest takvih signala. Međutim, sami signali nisu dokaz da je avion u zraku ili na zemlji.

Posljednji kontakt s kontrolorima leta avion je imao kada se nalazio blizu 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskoga grada Kota Barua.

Izvor: Agencije