Cijela Libija talac naoružanih grupa

Četiri najvažnija naftna postrojenja u Libiji nalaze se pod blokadom naoružanih skupina. Zabrinutost Vlade i građana je golema, jer prihodi od nafte čine 95 posto proračunskih prihoda.

Libijsko bogatstvo toči se na kapaljku. Nafta u toj zemlji ne pokreće samo automobile na cestama i brodove u lukama. Ona svima znači život – od zanatlija na tržnicama u Tripoliju, do krhke nacionalne Vlade.

Proračun se puni gotovo isključivo prihodima od nafte. A sad ih nema. Već šest mjeseci naoružane skupine blokiraju glavne luke za izvoz nafte. Zahtijevaju autonomiju istočne Libije, traže veće plaće za naftne radnike, optužuju nacionalnu naftnu kompaniju za korupciju.

Slanje vojske moguća katastrofa

Na pitanje ako bi tamo ušla vojska osigurati postrojenja i kad bi došlo do borbe, bi li to bila katastrofa, libijski ministar za naftu Omar Shakmak odgovara potvrdno.

“Da, mogla bi biti katastrofa. Zato mi, kao Vlada, trebamo to pokušati izbjeći”, kaže Shakmak.

Zbog blokada, proizvodnja nafte, s prošlogodišnjih 1,4 milijuna barela dnevno, danas je pala na 230.000 barela.

“Muammar Gaddafi je toliko godina kontrolirao glavni izvor bogatstva ove zemlje da zapravo nitko ne zna kakav bi utjecaj prihodi od nafte mogli imati na život običnih ljudi. Neće ni saznati, sve dok njena proizvodnja diljem zemlje ne dostigne puni kapacitet”, javlja iz libijskog grada Zawiye reporter Al Jazeere John Hendren.

“S malom populacijom od pet do šest milijuna i godišnjim prihodom od nafte i plina ne manjim od 40 milijardi dolara možete mnogo uraditi kako bi narod dobro živio”, rekao je Shakmak.

Vlada u dilemi

Libijski čelnici su u kolovozu poručili da neće još dugo čekati.

“Vlada se nalazi u dilemi – da koristi silu i prolije krv, što je vrlo opasno, ili da pregovara s njima. Za sada se samo pregovara, jer strahuju da ga, ako dođe do sukoba, neće moći zaustaviti”, objašnjava libijski ministar pravosuđa Salah Merghani.

Tako se i nakon šest mjeseci naftne blokade rješenje još ne nazire. Na pitanje je li zbog svega frustriran, ministar za naftu kaže kako se može i tako reći.

Gotovo potpuni zastoj u proizvodnji nafte Vladu Libije natjerao je da donese odluku i da radnicima koji su se pridružili blokadi poveća plaće. Ali, problem je što Vlada za to nema novca.

Izvor: Al Jazeera