Niko nije glasao protiv Kim Jong-una

Kim sada može dodati titulu člana parlamenta brojnim drugim titulama (EPA)

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un osvojio je sve glasove birača u svojoj izbornoj jedinici, gdje je bio i jedini kandidat na prvim parlamentarnim izborima održanim tokom njegove vladavine.

Prema navodima državnih medija, u Kimovoj izbornoj jedinici izašlo je 100 posto birača i svi su glasali za Kima.

Državna novinska agencija KCNA javlja kako su izborni rezultati odraz “potpune podrške i apsolutnog povjerenja” glasača.

Pjesme o izborima

Kim sada može dodati titulu člana parlamenta brojnim drugim titulama, kao što su vrhovni komandant oružanih snaga i predsjedavajući Nacionalne komisije za odbranu.

Glasanje u Sjevernoj Koreji je obavezno, a napisane su i pjesme o izbornom procesu (“Talasi emocija i sreće”, “Idemo na birališta” i dr.).

U svakom okrugu samo je jedan kandidat za zastupnika, tako da glasači nemaju izbora. Moguće je glasati za tu osobu ili protiv nje.

Međutim, ako glasate protiv, morate to učiniti javno i ući u posebnu glasačku kabinu, a to je nešto što se veoma mali broj ljudi usuđuje učiniti, javlja reporterka Al Jazeere Stefanie Dekker.

Posljednji izbori održani su 2009. godine za vrijeme vladavine pokojnog vođe Kim Jong-ila. Osvojio je 100 posto glasova, a odziv je, navodno, bio 99,98 posto.

Vrhovna narodna skupština rijetko zasjeda, nekada samo jednom godišnje. Tokom godine njen rad obavlja Prezidijum, manje i moćnije tijelo.

Izvor: Al Jazeera i agencije