Edward Snowden: Ništa bez kontrole Kongresa

Snowden kaže da ne smiju postojati zvaničnici koji mogu lagati Kongresu, a da se ne suoče ni sa kakvim posljedicama (Getty Images)

Nekadašnji suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden izjavio je da ne žali zbog toga što je objavio podatke o masovnim programima za nadzor, ističući da je to potaklo javne rasprave o špijuniranju i prikupljanju podataka.

“Da li bih ponovno učinio isto? Naravno, da. Zakleo sam se da ću štititi Ustav, ali on je kršen u ogromnim razmjerima”, rekao je Snowden, sudjelujući videolinkom u radu festivala “Jug-Jugozapad” (South by Southwest, SXSW Interactive), posvećenog internetu, visokoj tehnologiji i filmu, koji se održava u Austinu, u američkoj državi Texas.

Naglašavajući da je neophodna društvena kontrola prikupljanja i čuvanja osobnih podataka, američki programer rekao je da su “potrebni ljudi kojima društvo vjeruje, zaštitnici građanskih prava”.

‘Umjesto osumnjičenih, pratili sve’

“Potrebni su oni koji će pratiti aktivnosti Kongresa. Ukoliko ne ograničimo aktivnosti NSA-e, međunarodna zajednica će pratiti njezin primjer”, kazao je Snowden, prenosi Tanjug rusku televizijsku postaju Russia Today.

Prema njegovim riječima, program globalnog praćenja nanio je SAD-u više štete nego koristi.

Snowden je, kako prenosi Itar-Tass, rekao da su čelnik NSA-e Keith Alexander i njegov prethodnik Michael Hayden dozvolili velike greške u radu Agencije.

“Imali smo ogromne obavještajne propuste nadzirući sve korisnike različitih sredstava komunikacije odjednom, umjesto konkretne osumnjičene”, kazao je Snowden, koji je, poslije objavljenih povjerljivih materijala, dobio privremeni azil u Rusiji.

“Jedna od teškoća koju imaju organizatori masovnog praćenja nije sakupljanje informacija, već njezino tumačenje, analiza”, smatra on.

Prema Snowdenovom mišljenju, organizatori terorističkog akta u Bostonu mogli su biti zadržani uz pomoć tradicionalnih metoda kontrole, ali umjesto da “prate osumnjičene, specijalne službe su pratile sve redom”, rekao je Snowden.

Programer je još jednom upozorio američke državljane na to da bez pouzdane zaštite podataka nitko ne može biti siguran i potrebno je da korisnici češće koriste sustave šifriranja pri radu s podacima.

Odgovornost ključni faktor

Snowden je rekao da tzv. end-to-end enkripcija (od pošiljaoca do primaoca) onemogućava masovno praćenje.

“Vlasti SAD-a do sada ne znaju koje sam informacije ja predao novinarima, zahvaljujući šifriranju”, kazao je on.

Dijalog s predstavnicima Američke unije za zaštitu građanskih sloboda (American Civil Liberties Union) sa Snowdenom vodio je američki aktivist za zaštitu ljudskih prava Chris Soghoian.

France-Presse je prenio kako je jedno od pitanja stiglo preko Twittera od  Tima Berners-Leeja, kreatora World Wide Weba i “oca interneta”, koji je zahvalio Snowdenu i pitao kako se obavještajni sustav nadzora može načiniti odgovornijim.

Snowden je rekao da je “ključni faktor odgovornost” i da je potrebno kontrolirati Kongres, jer je propustio na odgovarajući način nadzirati NSA-u.

“Ne možemo imati dužnosnike koji mogu lagati Kongresu, a da se ne suoče ni sa kakvim posljedicama (…) Potrebni su nam kontrolori Kongresa”, kazao je on, a prenijela je francuska novinska agencija.

“Bez obzira na ono što se meni dogodilo, ovo je nešto što imamo pravo znati”, rekao je Snowden.

Bivši suradnik NSA-e i Centralne obavještajne službe je prošle godine predao Washington Postu i Guardianu niz tajnih materijala o programima američkih i britanskih službi za elektronsko praćenje, poslije čega je pobjegao iz SAD-a, gdje je optužen za kršenje zakona o tajnosti informacija koje se odnose na nacionalnu obranu.

Snowden ima privremeni azil u Rusiji do 1. kolovoza 2014. godine.

Njemačka demantira Snowdena

Njemačka je odbacila optužbe Snowdena da je podlegla američkim zahtjevima da smanji pravnu zaštitu građana u Njemačkoj.

Snowden je u priopćenju upućenom Europskom parlamentu naveo da je Njemačka bila pod pritiskom da modificira svoje zakone o prisluškivanju i drugim vidovima telekomunikacionog nadzora, navodi AP.

On nije iznio detalje o promjeni zakona, ali je ukazao da je standardna praksa NSA-e da pruži instrukcije prijateljskim državama o tome kako da “degradiraju pravnu zaštitu svojih komunikacija”.

Glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert  rekao je da njemački Bundestag “ne popušta pod vanjskim pritiskom, naročito ne pod pritiskom stranih obavještajnih agencija, a tako je i ovog puta”.

Izvor: Agencije