Pakistanski rudari strahuju od otmica

U Pakistanu vlada nestašica struje. Isključenja su sve češća, a Vlada se nada da će nove elektrane na ugalj popraviti situaciju. Međutim, u pokrajini Balučistan sve više rudara napušta posao zbog loših uvjeta u rudnicima i opasnosti od otmica.

Pakistanska vlada očekuje da će joj to područje donijeti neophodnu struju i novac – u planinama Balučistana nalaze se stotine miliona tona uglja. Međutim, 70 posto rezervi još je neiskorišteno.

Rudari koji rade na vađenju tog prirodnog resursa kažu da nemaju nikakvu podršku i da nikoga ne zanimaju opasnosti s kojima se suočavaju.

Rizičan i naporan posao

“Posao je jako naporan, ali ovo je jedini način da preživimo. Radim zbog svoje djece. Rizikujem život za 300 dolara mjesečno”, kaže rudar Zanjeer Gul.

Njegova djeca pohađaju oskudno opremljenu školu, a u gradu nema ni bolnice.

Najveći problemi industrije uglja su metode vađenja rude stare decenijama, slabo investiranje i dotrajala infrastruktura.

Jedini izvor svjetla u rudniku su lampe na šljemovima, a rudari se kisikom snabdijevaju iz mreže ventilacijskih otvora.

Vlada insistira na tome da organizuje obuku rudara, ali i upozorava na to da vlasnici rudnika, kao i sami rudari, ignorišu opasnosti.

“Vlasnici rudnika koji ne brinu o sigurnosnim mjerama bit će kažnjeni. Imamo centre za spašavanje i obuku na više lokacija. Kad dođe do incidenta, osoblje odmah dolazi u to područje i poduzima potrebne mjere”, kaže Mushtaq Ahmed Raisan, ministar rudarstva Balučistana.

Život u strahu

Najveća prepreka vađenju rezervi uglja je pogoršanje sigurnosne situacije u Balučistanu. Od nekadašnjih 60.000 rudara trećina je napustila pokrajinu. Stotine su morale platiti otkupninu, a otmičari su ubili desetine rudara. Separatistički borci odgovorni su za većinu napada, kaže Al Jazeerin reporter Osama bin Javaid.

Industriji su očajnički potrebni kvalifikovani radnici, a od Vlade za sada stižu samo saopćenja i obećanja.

“Niko nas ne štiti kad nas separatisti otmu. Snage sigurnosti su saučesnici u njihovim zločinima. Traže ogromne sume kao otkupninu. Da imamo toliki novac, zar bismo vozili kamione?!”, pita Ata Mouhammad, vozač kamiona.

Hiljade ljudi svakodnevno rizikuje život u pakistanskim rudnicima. Međutim, za većinu njih napuštanje posla nije opcija.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO