Mediji: Iranski brodovi uz granice SAD-a

Brodovi su navodno krenuli na put prema Atlantskom okeanu preko voda nedaleko od Južnoafričke Republike (AP)

Oficir Iranske mornarice izjavio je da je nizu ratnih brodova naređeno da se približe američkim morskim granicama kao odgovor na raspoređivanje američkih plovila u Zaljevu, izvijestila je poluslužbena novinska agencija Fars.

“Iranska vojna flota približava se američkim morskim granicama i taj potez nosi poruku”, rekao je admiral Afshin Rezaei Haddad, piše Hina.

Haddad, nazvan komandantom sjeverne flote Iranske mornarice, rekao je da su brodovi krenuli na put prema Atlantskom okeanu preko “voda nedaleko od Južnoafričke Republike”, izvijestio je Fars.

Iranski odgovor

Agencija, također, navodi da je taj plan dio “iranskog odgovora na američko jačanje mornaričkog prisustva u Perzijskom zaljevu“.

Zvaničnik američkog Ministarstva odbrane, koji nije želio da bude imenovan, izrazio je sumnju u tvrdnje da iranski brodovi prilaze pomorskim granicama SAD-a, piše Srna.

Međutim, dodao je da “brodovi mogu slobodno djelovati u međunarodnim vodama”.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici redovno vrše pomorske vježbe u Perzijskom zaljevu, navodeći da time žele osigurati slobodu navigacije u pomorskim putevima.

Zasad nema nezavisne potvrde izvještaja iz Irana.

Izvor: Agencije