Iz Homsa evakuirano 600 stanovnika

Hiljade stanovnika Homsa žive u katastrofalnim uvjetima bez hrane i medicinske pomoći (Reuters)
Hiljade stanovnika Homsa žive u katastrofalnim uvjetima bez hrane i medicinske pomoći (Reuters)

Guverner Homsa, grada u centralnom dijelu Sirije, Talal al-Barazi rekao je danas da je u okviru trodnevnog prekida vatre više od 600 ljudi evakuirano iz dijelova grada koji su pod kontrolom pobunjenika.

Al-Barazi je saopćio broj evakuiranih stanovnika nakon što su radnici humanitarnih organizacija završili svoj posao.

Evakuacija je dio trodnevnog prekida vatre koji je počeo krajem prošle sedmice između vladinih snaga i pobunjenika, čime je omogućeno da nekoliko stotina žena, djece i starijih osoba napusti dijelove Homsa pod kontrolom opozicije te da se omogući distribucija hrane, piše Tanjug.

Život u katastrofalnim uvjetima

Hiljade stanovnika Homsa žive u katastrofalnim uvjetima bez hrane i medicinske pomoći.

Jučer je prekinuto primirje, nakon što su Vladine trupe ispalile 11 projektila na kvart Hamidiya, što je omelo planove o evakuaciji civila i dostavi pomoći u oblasti koje pod opsadom drže pobunjenici.

Vladine snage su prije više od godinu dana blokirale dijelove Homsa koji su pod kontrolom pobunjenika.

Ujedinjeni narodi su posredovali u postizanju prekida vatre.

Izvor: Agencije


Povezane

Ujedinjeni narodi pozdravili su dogovor o evakuaciji civila iz sirijskog grada Homsa, kao i da stanovnicima tog grada bude dostavljena pomoć. Stari dio grada pod opsadom je snaga predsjednika Bashara al-Assada od juna 2012. Hiljade žive u katastrofalnim uvjetima bez hrane i medicinske pomoći. Predstavnici Sirije ranije su priopćili kako je postignut dogovor da civili […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO