Novi sukobi prekinuli primirje u Homsu

Novi sukobi prekinuli su primirje u sirijskom gradu Homsu i omeli planove o evakuaciji civila i dostavi pomoći u oblasti koje pod opsadom drže pobunjenici, saopštili su danas aktivisti i jedan predstavnik Vlade.

On je izjavio kako je tokom napada na Homs pala granata pored sjedišta osoblja Ujedinjenih naroda.

Prema izvještajima aktivista, sukob je počeo kada su vladine trupe ispalile 11 projektila na kvart Hamidiya, koji drže pobunjenici, prenio je AP.

Sirijske snage, lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu, spriječile su prije više od godinu dostavu hrane i lijekova u kvartove Homsa koji su pod vlašću pobunjenika, navodi američka agencija.

Između vlasti i opozicije sklopljen je sporazum o trodnevnom primirju kako bi bila provedena evakuacija civila te dostava hrane i lijekova.

Sporazum je postignut prošlog mjeseca u Švicarskoj, između zvaničnika sirijskih vlasti i opozicionih aktivista u egzilu, u namjeri da se okonča trogodišnji rat u Siriji. Dvije strane, trebale bi se ponovo sastati 10. februara.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ujedinjeni narodi pozdravili su dogovor o evakuaciji civila iz sirijskog grada Homsa, kao i da stanovnicima tog grada bude dostavljena pomoć. Stari dio grada pod opsadom je snaga predsjednika Bashara al-Assada od juna 2012. Hiljade žive u katastrofalnim uvjetima bez hrane i medicinske pomoći. Predstavnici Sirije ranije su priopćili kako je postignut dogovor da civili […]

Published On 06 Feb 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO