EU i SAD podijeljeni o Ukrajini

Victoria Nuland razgovarala je u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom i predstavnicima opozicije (EPA)

Pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland izjavila je kako je Washington spreman da razmotri upućivanje finansijske pomoći Ukrajini, ako ta zemlja provede političke i ekonomske reforme.

“Niko, ni SAD ni Međunarodni monetarni fond ni Evropa, ne želi ekonomski pomagati nereformiranoj Ukrajini”, rekla je Nuland novinarima na kraju dvodnevne posjete Kijevu, tokom koje se odvojeno sastala sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem i predstavnicima opozicije, prenio je AP.

Njen komentar uslijedio je nakon što su opozicijski lideri, koji već više od dva mjeseca predvode proteste, nagovijestili da je Ukrajini potrebna pomoć u vidu Maršalovog plana, američkog programa za evropske zemlje poslije Drugog svjetskog rata, radi podrške političkoj stabilnosti zemlje.

Razgovori s Rusijom

Protesti u Ukrajini izbili su prije dva mjeseca pošto je Janukovič, poslije obećanja Rusije da će im odobriti kredit vrijedan 15 milijardi dolara, odbacio sporazum sa EU-om, podsjeća agencija Tanjug.

“Razgovarali smo sa Rusijom o situaciji u Ukrajini. Naša poruka je da je svima nama – Ukrajincima, Rusima, Amerikancima, ukrajinskim susjedima – u interesu stabilna, mirna i demokratska Ukrajina”, rekla je Nuland.

MMF 2012. godine nije odobrio Ukrajini paket pomoći, jer Janukovič nije bio spreman da provede ekonomske reforme i stroge mjere štednje.

Nuland je iznijela stav sličan onom visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je ranije ove sedmice posjetila Kijev.

Izvor: Agencije


Povezane

Današnja sjednica Parlamenta Ukrajine završena je bez dogovora vlasti i opozicije. Propao je i pokušaj formiranja zajedničke komisije za ustavne promjene. Vladajuća Partija regiona najavila je izradu vlastitog prijedloga, dok opozicija insistira na hitnom povrataku Ustava iz 2004. godine. Naredna sjednica Parlamenta očekuje se po povratku predsjednika Janukoviča iz Sočija.

Ukrajina se nalazi pred ekonomskim kolapsom, upozoravaju ekonomisti. Ako obećana pozajmica od Rusije ili pomoć od Zapada uskoro ne stigne, zemlja neće moći da servisira vanjske dugove. Politička kriza koja Ukrajinu potresa već dva mjeseca situaciju čini još složenijom.

Nastavljaju se protesti na Trgu nezavisnosti u Kijevu. Uprkos podršci zapadnih zemalja ukrajinskoj opoziciji i njihovom pritisku na predsjednika Janukoviča da pronađe kompromis s demonstrantima, oni ostaju na ulicama. Odlučni su u svojim zahtjevima, i traže njegovu ostavku. Priču donosi novinarka Al Jazeere Nataša Krstin.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO