Taranis, najnapredniji britanski avion ikad

Iako je dug poput autobusa, Taranis teško može biti otkriven (EPA)

Bespilotna letjelica, za koju kažu da je tehnološki najnapredniji avion ikada proizveden u Velikoj Britaniji, uspješno je izvela prve probne letove, objavili su vojni zvaničnici te evropske države u srijedu navečer.

Probni letovi letjelice Taranis, vrijedne 223 miliona eura i proizvedene u najvećoj tajnosti, izvedeni su u augustu prošle godine na neimenovanoj lokaciji, vjeruje se negdje u australskoj pustinji, saopćilo je Ministarstvo odbrane na brifingu u Londonu.

Nova letjelica, prema izvještajima, leti nadzvučnom brzinom i predstavlja prototip za prvu britansku nevidljivu borbenu bespilotnu letjelicu koja bi trebala postati operativna 2030-ih godina, navodi AFP.

Iako je dug poput autobusa, Taranis teško može biti otkriven. Njime se upravlja sa zemlje i može se koristiti za nadzor ili napade. Ime je dobio po keltskom bogu groma.

Očuvanje interesa

Ministar za vojnu opremu, podršku i tehnologiju Philip Dunne rekao je kako je to „najnapredniji avionski sistem do sada osmišljen, dizajniran i proizveden u Velikoj Britaniji“.

„Pomoći će u očuvanju britanskih interesa u budućnosti, kao i da britanska industrija zadrži svoju konkurentnost na svjetskom tržištu“, dodao je.

Projekat “Taranis” finansiraju Vlada Velike Britanije, kompanija BAE te drugi partneri poput Rolls-Roycea i QinetiQe.

Iako Britanci tvrde kako su drugi po veličini svjetski izvoznik odbrambene opreme i usluga iza Sjedinjenih Američkih Država, sa 100.000 osoba zaposlenih u tom sektoru, izgledi za ovu industriju sve su lošiji zbog smanjenja budžeta Vlade i jačanja konkurencije.

Izvor: Agencije